Românii au idei trăznite: Mazăre vrea să facă un cartier din containere pentru oamenii fără bani

. (ROMEO GACAD / AFP / GettyImages)
Bogdan Costea
17.07.2012

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că lucrările la cartierul de containere pentru persoanele sărace continuă în ritm susţinut, iar primii 1.500 de beneficiari se vor putea muta în scurt timp, fiecare unitate locativă fiind compusă dintr-un grup sanitar, o bucătărie şi până la 3 dormitoare. Edilul a explicat că acest cartier este realizat pentru aproximativ 3.500 de persoane, iar valoarea investiţiei se ridică la aproximativ zece milioane de euro. „Se lucrează la cartierul de containere pentru nevoiaşi, a început demolarea, nivelarea terenului. Prima etapă va fi gata cam pentru 1.500 de oameni. Următoarea etapă va fi gata în octombrie-noiembrie cu încă 1.500-2.000 de oameni, după care, dacă este nevoie, continuăm şi anul următor în acelaşi ritm. Investiţia este în jur de zece milioane de euro pentru 3.500 de oameni, asta înseamnă cam până în 3.000 de euro de om băgat în casă cu căldură, bucătărie etc”, a afirmat Mazăre.

Primarul a menţionat că aceste containere sunt fabricate de o firmă din Baia Mare. El a explicat că până în prezent au fost depuse la Primărie 2.600 de dosare, iar o comisie va analiza aceste cazuri şi va decide ordinea în care se vor muta în cartier. Printre persoanele care pot beneficia de aceste locuinţe sunt tinerii proveniţi din instituţiile sociale şi care au împlinit vârsta de 18 ani, pensionarii, veteranii şi văduvele de război, persoanele cu situaţii familiale deosebite, persoane cu invaliditate, persoane cu boli cronice, persoane sau familii evacuate din casele naţionalizate care au fost retrocedate foştilor proprietari, ce locuiesc în spaţii care nu prezintă siguranţă în exploatare, care şi-au pierdut fără voia lor locuinţele proprietate personală. Pentru a putea locui aici, beneficiarii trebuie să nu deţină imobil, teren intravilan agricol şi nici autoturism proprietate personală. Campusul Social „Henri Coandă” va fi amplasat pe un teren care a aparţinut Inspectoratului Poliţiei de Frontieră şi care a fost lăsat de izbelişte, pe o suprafaţă de teren de aproximativ şase hectare situat în cartierul Tomis Nord. De asemenea, în zona unde vor fi amplasate aceste locuinţe Primăria va realiza şi o cantină socială, un dispensar, o zonă de grătare pentru picnic, două terenuri de sport, locuri de joacă, precum şi drumuri şi căi de acces.

Comunitatea locală îi respinge

Locuitorii cartierului Tomis Nord sunt speriaţi de ideea unui „epicentru de infracţionalitate” prin aducerea mai multor oameni fără casă în cartierul din containere pe care Mazăre îl are în plan. Câţiva dintre locuitori au luat măsuri, realizând o petiţie online împotriva ridicării complexului social, care până în prezent a fost semnată de câteva sute de persoane. „Nu vrem ghetou de containere la Grăniceri“ spun iniţiatorii petiţiei, care nu doresc să aibă în apropiere un cartier în care locuiesc foşti oameni ai străzii. „Această petiţie este pentru a lua o poziţie în faţa deciziei primarului Radu Mazăre de a amplasa Cartierul de containere în zona Grăniceri, Tomis Nord, decizie ce va afecta toţi locatarii din zonă, inclusiv cartierele Tomis 3 şi Tăbăcărie. Aducerea şi amplasarea unei mase de 6.000-12.000 de oameni va avea efecte negative asupra întregii zone. Strângerea tuturor cetăţenilor nevoiaşi din Peninsulă, din Piaţa Chiliei şi, în general, din restul oraşului şi concentrarea lor într-un singur loc va avea ca efect creşterea criminalităţii, creşterea considerabilă a gradului de mizerie şi diminuarea până la 0 a gradului de siguranţă din întreaga zonă. În plus, cheltuielile de întreţinere a ghetoului de containere şi a nevoiaşilor vor fi suportate de cetăţenii Constanţei“, sunt de părere iniţiatorii petiţiei. „Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Ar fi trebuit să fim întrebaţi şi noi dacă suntem de acord să fie aduşi aici peste 3.000 de oameni ai străzii. De ce nu face un astfel de cartier la marginea oraşului?“, se întreabă unul dintre locuitorii zonei.

Strângerea tuturor cetăţenilor nevoiaşi din Peninsulă, din Piaţa Chiliei şi, în general, din restul oraşului şi concentrarea lor într-un singur loc va avea ca efect creşterea criminalităţii, creşterea considerabilă a gradului de mizerie şi diminuarea până la 0 a gradului de siguranţă din întreaga zonă.

O altă locuitoare a cartierului Tomis Nord i-a trimis un mesaj primarului prin care a solicitat să facă el însuşi o petiţie pe pagina Primăriei în care să întrebe constănţenii dacă doresc demararea acestui proiect, aşa cum s-a procedat şi cu alte iniţiative ale administraţiei locale. Răspunsul a venit din partea şefei de cabinet a primarului, Andreea Scorei, care a specificat: „Petiţia dumneavoastră a ajuns la domnul primar, răspunsul dânsului fiind, citez: «Să vă dea Dumnezeu după suflet!» O zi bună!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor