România şi S.U.A vor semna în curând aranjamentele tehnice pentru implementarea Acordului

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.06.2012

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, că România şi SUA vor semna până la sfârşitul acestei luni, la Bucureşti, un document privind aranjamentele tehnice pentru implementarea Acordului dintre cele două ţări semnat anul trecut la Washington.

”Pregătim în prezent împreună cu partenerii noştri americani aranjamentele la nivel tehnic pentru implementarea Acordului. Suntem mulţumiţi de modul în care se derulează acest proces de negociere. Recent am reuşit să finalizăm o parte din aceste texte şi suntem încurajaţi de faptul că am reuşit să progresăm atât de rapid, astfel încât aceste texte să fie semnate cât mai curând posibil, poate chiar la finalul acestei luni”, a anunţat Bogdan Aurescu, la ”Romania Aegis Ashore Industry Day”, conferinţă organizată la Bucureşti de Ambasada SUA şi destinată informării mediului de afaceri din România cu privire la oportunităţile de afaceri pe care le oferă implementarea Acordului cu SUA privind amplasarea sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite în România.

Aurescu a explicat că aranjamentele tehnice sunt documente cu caracter de aplicare a acordului care vor fi semnate în cadrul Comitetului Mixt care a fost creat între România şi Statele Unite în baza Acordului din 2005 privind prezenţa trupelor americane în România pentru activităţi de training în principal. În cadrul Comitetului funcţionează şi un subcomitet pentru apărarea antirachetă.

”E vorba de chestiuni legate de restricţiile de spaţiu aerian deasupra bazei, e vorba despre regimul terenurilor din jurul bazei, chestiuni legate de acest subcomitet mixt, e vorba despre modificarea unui aranjament existent care se referă la transportul pe teritoriul României al diverselor echipamente militare americane”, a mai spus secretarul de stat în MAE, adăugând că este doar un prim set de aranjamente de implementare.

În viitor vor fi încheiate şi alte aranjamente, deoarece ”o parte dintre cele care au fost deja încheiate în aplicarea Acordului din 2005 trebuie să fie amendate pentru a fi adaptate şi la specificul activităţii derulate în baza Acordului de anul trecut, o parte nu trebuie să fie modificate şi sunt câteva aranjamente noi care trebuie să fie încheiate pentru aplicarea acordului şi care, de altfel, sunt menţionate în diversele articole din Acord”, a explicat Bogdan Aurescu.

La conferinţa de la Bucureşti au fost prezenţi peste 175 de participanţi din ţări precum România, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite, interesaţi să participe la licitaţiile care vor fi organizate pentru construirea bazei de la Deveselu, lucrările care vor începe în 2013.

O a doua conferinţă va avea loc la 15 iunie la Călăraşi.

Firmele prezente reprezintă domenii precum construcţii industrial, infrastructură, logistică, securitate, comunicaţii şi IT.

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011.

Sistemul de interceptori de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA va fi amplasat în Baza aeriană de la Deveselu, ca parte componentă a Abordării Adaptive în Etape a Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al SUA în Europa, la orizontul anului 2015.

Acordul privind scutul antirachetă a fost semnat la 13 septembrie, la Washington, de către ministrul român de externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american, Hillary Clinton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor