Pentru construirea unei 'dubluri' a Canalului Panama, Nicaragua s-ar putea alia şi cu S.U.A

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega este pregătit să încheie un acord economic cu vechiul său duşman - SUA. Parlamentul ţării a început dezbaterea unui proiect de lege înaintat de şeful statului, cu privire la 'proiectul secolului', construirea unei 'dubluri' a Canalului Panama, care să lege oceanele Atlantic şi Pacific. Volumul investiţiilor este evaluat la 30 de miliarde de dolari, iar jumătate din sumă ar urma să fie asigurată de investitori americani.
Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega. (RODRIGO ARANGUA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.06.2012

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega este pregătit să încheie un acord economic cu vechiul său duşman - SUA. Parlamentul ţării a început dezbaterea unui proiect de lege înaintat de şeful statului, cu privire la 'proiectul secolului', construirea unei 'dubluri' a Canalului Panama, care să lege oceanele Atlantic şi Pacific. Volumul investiţiilor este evaluat la 30 de miliarde de dolari, iar jumătate din sumă ar urma să fie asigurată de investitori americani.

Această alianţă istorică nu este impiedicată nici măcar de faptul că regimul lui Daniel Ortega este considerat unul dintre cei mai inveteraţi oponenţi ai SUA din America Latină şi aliat al Cubei şi preşedintelui venezuelan Hugo Chavez, subliniază cotidianul rus Kommersant.

La construcţia pe teritoriul nicaraguan a unui canal transoceanic s-au gândit încă spaniolii în secolul al XVI-lea, iar în secolul al XIX-lea a fost elaborat un proiect şi chiar demarate lucrări, însă în final s-a preferat Panama. După aceasta, traseul nicaraguan de alternativă a fost dat pentru o perioadă uitării: în condiţiile în care exista Canalul Panama, cel nicaraguan nu părea să-şi aibă rostul. Însă, în ultimele decenii situaţia s-a schimbat.

Canalul Panama nu va putea, nici măcar după extinderea care se va încheia în 2015, să primească supertancuri petroliere şi alte nave de gabarit mare, explică ziarul rus. În ceea ce priveşte Canalul Nicaragua, acesta va fi construit tocmai ţinând cont de respectiva problemă. Experţii sunt de părere că prin noul canal se vor realiza 4,5% din toate transporturile de încărcături, mai mult decât trec prin Canalul Panama (între 2 şi 4 la sută). Un alt avantaj al viitorului canal va fi acela că el va permite reducerea cu 800 de km a drumului din porturile atlantice ale SUA până în cele din Oceanul Pacific.

Însă, principalul minus este acela că noul canal va fi de peste trei ori mai lung decât Canalul Panama: 286 comparativ cu 81,6 km. Este adevărat că munca echipelor de construcţie va fi înlesnită de topografia nicaraguană: dinspre Oceanul Atlantic, o bună parte a traseului corespunde cu albia râurilor, pentru ca apoi canalul să ducă spre lacul Nicaragua, a cărui lăţime este de 80 de km. Adică, precizează Kommersant, şenalul navigabil va trebui construit de la zero doar pe lungimea de 20 de km dintre lac şi coasta Oceanului Pacific. Constructorii speră să finalizeze lucrările în decurs de 5 ani.

Încercând să demonstreze necesitatea realizării acestui proiect, autorităţile nicaraguane invocă experienţa Panamei, ale cărei venituri din exploatarea canalului ar urma să ajungă în 2015 la 2,5 miliarde de dolari anual. Pentru Nicaragua, una dintre cele mai sărace ţări din emisfera vestică, aceasta este o sumă colosală. În afară de aceasta, noul canal va permite crearea a cel puţin 40.000 de locuri de muncă.

De dragul unor perspective atât de tentante, Daniel Ortega pare să fie dispus să-şi îmblânzească linia ideologică şi să stabilească o cooperare şi cu SUA, care pentru sandinişti au fost întotdeauna principalul duşman. De altfel, acum nu mai sunt anii 1980, când Ortega, sprijinit de Cuba şi al URSS, lupta împotriva 'contras', înarmaţi şi finanţaţi de SUA. Revenit la putere în 2006, în urma victoriei din alegeri, Ortega a devenit mult mai pragmatic ca în tinereţe, fapt demonstrat şi de actualele sale planuri privind atragerea de capital american pentru construcţia noului canal transoceanic.

Guvernul nicaraguan speră să-şi păstreze 51% din acţiunile întreprinderii mixte, iar dintre potenţialii investitori autorităţile de la Managua amintesc, pe lângă SUA, de toţi 'aliaţii strategici' şi principalii sponsori ai venezuelanilor, precum şi Brazilia, China, Japonia şi Coreea de Sud. Consultaţii preliminare au fost purtate şi cu Rusia, însă deocamdată nu a fost încheiat niciun acord concret.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor