România şi alte nouă ţări cer UE posibilitatea să renunţe la achiziţia de vaccinuri anti-Covid

Contractele ar trebui să poată fi reziliate "dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar şi epidemiologic", afirmă guvernele într-o scrisoare consultată de POLITICO.
Vaccin împotriva virusului Wuhan care provoacă boala Covid 19
Vaccin împotriva virusului Wuhan care provoacă boala Covid 19 (presedinte.md)

Un grup de zece ţări est-europene, printre care România, au cerut Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccinare împotriva coronavirusului, într-o scrisoare consultată de Politico, în care se invocă o ofertă excesivă de doze şi necesitatea de a proteja finanţele statului.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate "în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar şi epidemiologic", se arată în scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara şi este adresată comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus iniţiativa, iar scrisoarea a fost semnată şi de Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

O serie de ţări din Europa de Est şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la faptul că actualele contracte de vaccinare împotriva coronavirusului, semnate în perioada de vârf a pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura vaccinuri, le-au obligat să cumpere prea multe doze, care acum nu mai sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, aproape de zece ori mai mult decât populaţia UE. Până în februarie, fuseseră livrate 1,3 miliarde.

"În ciuda semnelor că pandemia se diminuează şi că s-au atins niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea unor cantităţi de vaccinuri care depăşesc în mod semnificativ nevoile şi capacitatea de absorbţie a statelor membre", se arată în scrisoare.

Ţările care au semnat scrisoarea susţin că vaccinurile riscă să expire nefolosite, având în vedere problemele cu care s-au confruntat donaţiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă "o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului".

Eforturile făcute de Comisie pentru a redimensiona contractele pentru a eşalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de ţări din Europa de Est. Ţările scriu că părţile din contracte care reglementează achiziţiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.

Scrisoarea menţionează, de asemenea, problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data de expirare, un lucru menţionat pentru prima dată de ţările baltice, şi solicită o cerinţă privind durata minimă de valabilitate.

Printre alte solicitări se numără asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulaţie şi posibilitatea ca Autoritatea UE pentru pregătirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii să cumpere vaccinurile nefolosite pentru a crea o rezervă comună şi pentru a permite, de asemenea, donaţii către restul lumii într-un mod mai coordonat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură