România nu doreşte excluderea PE din decizia privind reforma Schengen

(The Epoch Times)
Epoch Times România
07.06.2012

România este singura ţară din UE care se opune excluderii Parlamentului European din decizia privind reforma Schengen, o iniţiativă susţinută de Germania şi Franţa, notează European Voice.

Guvernele naţionale încearcă să excludă europarlamentarii din deciziile privind reforma Schengen, o mişcare care ar putea determina atât Comisia Europeană, cât şi Parlamentul European să se adreseze justiţiei.

Potrivit unui oficial de la Bruxelles, chestiunea ar putea fi “cel mai mare conflict dintre Parlament şi Consiliu de la Tratatul de la Lisabona”.

Carlos Coelho, raportorul PE al raportului privind mecanismul de evaluare a modului în care statele membre implementează regulile Schengen, a declarat că Legislativul va lansa o acţiune în justiţie împotriva Consiliului, dacă acesta va adopta această decizie.

România este singura ţară care se opune planului, dar diplomaţii sunt încrezători că la reuniunea de joi a miniştrilor de interne, de la Luxemburg, Bucureştiul nu va vota împotrivă. Dacă România va vota împotrivă, va fi periclitată unanimitatea necesară pentru schimbarea bazei legale a noului mecanism de evaluare şi, astfel, ar fi nevoie de obţinerea consensului PE asupra proiectului.

“Rezervele României se bazează pe ideea că, în iunie 2011, Consiliul de Miniştri a cerut o reformă a guvernanţei Schengen centrată pe comunitate. În contextul experienţelor recente, România nu se simte prea confortabil cu o decizie luată exclusiv la nivel guvernamental în acest domeniu”, a precizat un diplomat.

”Accederea României la spaţiul Schengen a fost întârziată de opoziţia Olandei. Speră însă să primească undă verde după alegerile generale din Olanda, din septembrie”, a mai spus acesta.

Surse diplomatice susţin că asupra Bucureştiului sunt exercitate ”presiuni uriaşe” pentru a nu bloca planul.

În încercarea de a face aceste schimbări mai puţin provocative, statele membre au acceptat o serie de concesii atât Parlamentului, cât şi Comisiei Europene. Statele sunt de acord ca europarlamentarii să fie ”consultaţi”, iar responsabilitatea pentru evaluările individuale să fie împărţită cu Executivul european.

Pe de altă parte, Consiliul încearcă să reducă rolul Comisiei în deciderea măsurilor de urgenţă care vor fi luate dacă un stat va fi incapabil să controleze graniţele externe ale Schengen. Potrivit propunerilor, Consiliul de Miniştri, şi nu Comisia, ar urma să recomande reintroducerea controlului temporar la frontiere în astfel de cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor