Cristian Preda: Unii europeni consideră MCV un instrument util, alţii drept absolut necesar

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2012

Discuţiile despre exonerarea lui Adrian Năstase de responsabilitate şi noile tentative de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu sunt legate şi acest lucru face ca Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) să fie unul pe care unii europeni îl privesc ca pe un instrument util, iar alţii ca pe unul absolut necesar, a declarat miercuri eurodeputatul Cristian Preda (PPE), după conferinţa "Reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei: cazul României", organizată la Bruxelles de eurodeputaţii Marian-Jean Marinescu şi Traian Ungureanu, împreună cu fundaţia Hanns Seidel.

"Am reafirmat astăzi că, deşi de aproape 6 ani se spune că preşedintele Traian Băsescu trebuie suspendat pentru că nu respectă guvernul şi nu vede frontiera dintre preşedinte şi activitatea guvernului, cauza pentru care adversarii politici vor să îl suspende este independenţa justiţiei, faptul că a lăsat justiţia să funcţioneze şi nu a mai acceptat protejarea prietenilor politici, dar şi a adversarilor în faţa acuzaţiilor de corupţie", a spus Preda.

El a adăugat că dezbaterea "Reforma justiţiei şi lupta contra corupţiei: cazul României" a avut loc în contextul în care la Bucureşti fostul premier Adrian Năstase este în faţa ICCJ. "Am spus că acum 10 ani, când Adrian Năstase era premier, nu ne puteam imagina că cineva cu o funcţie atât de înaltă va putea fi adus în faţa justiţiei. Din păcate, nu există un consens în România în privinţa capacităţii justiţiei de a judeca oamenii politici şi a oportunităţii de a judeca oameni politici. Din nefericire pentru România, în tabăra politică în care se află şi Adrian Năstase se găsesc şi persoane ca ministrul justiţiei Titus Corlăţean şi chiar premierul Victor Ponta, care nu văd cu ochi buni judecarea unui om politic şi care cred că justiţia trebuie să îi protejeze şi dacă se poate să îi exonereze de orice responsabilitate pe oamenii politici", a adăugat eurodeputatul PPE.

În opinia sa, acest aspect va fi surprins în raportul anual pe care Comisia Europeană îl va elabora la finalul lunii iulie, în cadrul MCV. "Nimănui nu i-a scăpat gestul lui Victor Ponta de a numi la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) pe cineva care nu a făcut decât un singur lucru şi anume să trimită o hârtie la tribunal potrivit căreia nu mai există un prejudiciu în procesul intentat lui Adrian Năstase. Nimeni nu poate ignora acest lucru, care este atât de frapant. De altfel, eu încă aştept o precizare din partea lui Victor Ponta, care a spus că nu Adrian Năstase, ci altcineva a fost cel care a făcut recomandarea privind numirea la ISC. S-a sugerat în presă că acel cineva e chiar Titus Corlăţean. Victor Ponta nu a infirmat această informaţie, dar nici nu a confirmnat-o, el a refuzat doar să spună care dintre colegii lui i-au propus această numire. Eu personal voi cere numele colegului respectiv până îl vom afla, pentru că este relevant pentru public", a subliniat eurodeputatul Cristian Preda.

În cadrul MCV pentru România şi Bulgaria, Comisia Europeană prezintă două rapoarte în fiecare an - unul pur tehnic în luna februarie, iar celălalt mai cuprinzător şi care include consideraţii politice, la finalul lunii iulie. În vara acestui an, raportul din cadrul MCV va face o evaluare complexă a rezultatelor obţinute de cele două ţări în combaterea corupţiei şi reforma justiţiei în cei cinci ani trecuţi de la aderarea la UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor