Freedom House: România are încă probleme în justiţie şi în ceea ce priveşte independenţa presei

Epoch Times România
06.06.2012

Raportul Nations in Transit, dat publicităţii miercuri de către Organizaţia Freedom House, punctează în cazul României problemele din justiţie şi lipsa independenţei presei.

Ţara noastră, asemenea Bulgariei, nu a suferit un declin major în ceea ce priveşte starea democraţiei, dar păstrează un scor negativ în domeniul corupţiei, economiei şi instituţiilor democratice.

Un alt punct slab al României este o lipsă vizibilă a independenţei presei. Căderea guvernului în Romania, deşi a ajutat la grăbirea procesului de tranziţie democratică, este o altă bilă neagră ce a scăzut valoarea guvernării democratice la 3,8 puncte din 7 posibile, se arată în raportul Freedom House.

Dacă comparăm însă scorul obţinut în acest an de ţara noastră cu rezultatele anilor precedenţi, raportul evidenţiază o mai bună desfăşurare a procesului electoral. Măsurile anti-criză aplicate de Guvernul Boc şi gestionarea bugetului în vederea reducerii datoriei externe fără consultare publică, deşi salutate de comunitatea europeană şi de FMI, menţin neschimbată legitimitatea guvernării.

Pentru anul în curs, experţii organizaţiei Freedom House se aşteaptă ca România să continue privatizarea companiilor de stat şi aplicarea politicilor de austeritate. Reforma în domeniile sănătăţii, justiţiei,educaţiei sau o nouă împărţire administrativ-teritorială vor fi amânate pentru 2013.

Freedom House apreciază că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Uniunii Europene va rămâne funcţional şi anul următor.

Raportul Nations in Transit anunţă dezvoltarea unei tendinţe antidemocratice în Europa Centrală şi de Est şi în Eurasia. Cele mai afectate tinere democraţii sunt Ungaria şi Ucraina.

Reporter Alexandra Profir

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor