România: legături de sânge cu scriitori şi capete încoronate din Marea Britanie
alte articole
Legătura Marii Britanii cu România are o îndelungată istorie şi chiar Prinţul Charles a declarat că are o legătură de rudenie îndepărtată cu Vlad Ţepes - domnitorul Ţării Româneşti din secolul al XV-lea, cunoscut pentru obiceiul său de a-şi trage duşmanii în ţepe de lemn şi, totodată, sursa de inspiraţie pentru personajul fictiv al lui Bram Stoker, Contele Dracula, scrie Adrian Bridge în The Daily Telegraph.
Există, de asemenea, o legătură de sânge mai recentă, notează Bridge. Castelul Bran, în care contele şi-ar fi dezvoltat înclinaţia de vampir, a fost la un moment dat reşedinţa de vară a Reginei Maria, soţia regelui român Ferdinand I şi una dintre nepoatele reginei Victoria a Marii Britanii.
Actualul moştenitor al tronului britanic este în mod clar atras de România. 'Ai putea spune că am o miză în ţară', a glumit la un moment dat prinţul.
Prinţul Charles a călătorit pentru prima dată în Transilvania la sfârşitul anilor '90 şi a fost 'total copleşit de frumuseţea sa unică şi de patrimoniul său extraordinar de bogat'. Alţi vizitatori au fost, la rândul lor, copleşiţi de peisaj - un amestec de pajişti pline cu flori, păduri virgine (unde pot fi văzuţi urşi trăind în sălbăticie), şi munţi (Carpaţi) abrupţi.
Există apoi comorile gotice lăsate moştenire de 'germanii saxoni', invitaţi iniţial să apere regiunea împotriva incursiunilor din est - în special în oraşele Braşov, Sighişoara şi Sibiu (care a primit titlul de oraş european al culturii în 2007).
Într-un mod tipic britanic, prinţul a investit în proprietăţi în Transilvania, achiziţionând două locuinţe elegante, renovate apoi cu migală şi care, atunci când nu sunt folosite pentru uz regal, sunt deschise vizitatorilor
Deşi Transilvania este, fără îndoială, bijuteria coroanei României, regiunea nu este singurul loc care i-ar putea atrage pe vizitatorii britanici curioşi. Iată alte câteva:
Bucureşti
Deşi Bucureştiul lăsat moştenire de Nicolae Ceauşescu nu va câştiga niciodată vreun concurs de frumuseţe, există ceva autentic impresionant în clădirea Palatului Parlamentului (a doua clădire administrativă ca suprafaţă din lume după Pentagon) şi în bulevardele din jur. Şi deşi este puţin probabil ca oraşul să îşi recâştige statutul de 'Paris al Balcanilor' de care s-a bucurat între cele Două Războaie Mondiale, Bucureştiul începe să recupereze o parte din farmecul său de oraş plin de cafenele stradale.
Maramureş
O altă idilă rurală, în nordul îndepărtat al ţării, cel mai bine cunoscut pentru magnificele sale biserici de lemn.
Autostrada Transfăgărăşan
Un extraordinar drum de circa 100 de kilometri de asfalt prin Munţii Făgăraş, plin de serpentine. Drumul, o altă creaţie a lui Ceauşescu, a fost descris de către Jeremy Clarkson de la Top Gear drept 'cel mai bun drum din lume'.
Delta Dunării
Punctul final al unuia dintre cele mai mari fluvii din Europa - un ansamblu de căi navigabile şi insule - cu un farmec autentic de 'altă lume'. Aici pot fi întâlnite vidre, nurci, mistreţi şi broaşte precum şi o gamă largă de păsări.
Vama Veche
Deşi această porţiune de coastă din jurul satului Vama Veche, la graniţa cu Bulgaria, şi-a pierdut, poate, o parte din farmecul său hippie-nudist, din timpul comunismului, ea este încă un loc de odihnă şi de distracţie pe plajă - o opţiune mult mai bună faţă de staţiunile mai epatante din nordul litoralului.