Un nou vot de încredere pentru guvernul condus de Enrico Letta (presa italiană)
Premierul Enrico Letta solicită miercuri în parlament un nou vot de încredere, după ce partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, a decis să treacă în opoziţie, informează miercuri presa din Peninsulă.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, după ce liderul dreptei italiene, Silvio Berlusconi, a decis să părăsească majoritatea guvernamentală, la sfârşitul lunii noiembrie, premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga) va afla miercuri 'pe cine poate conta, pentru a putea continua să guverneze'.
O nouă moţiune de încredere este programată în parlament, 'dar fără mari riscuri pentru executiv', deoarece Letta se poate baza pe votul celor 400 de parlamentari care fac parte din partidul său, Partidul Democrat (PD, de centru-dreapta), şi pe acela al celor circa 50 de parlamentari din partidul de dreapta recent fondat de vicepremierul Angelino Alfano, Noul Centru-Dreapta (NCD), notează principalul cotidian roman.
'Guvernul va obţine acest vot de încredere, iar în cursul anului viitor vom putea continua să ne desfăşurăm activitatea şi vom lua măsuri concrete, cu mai mult curaj', a afirmat marţi ministrul transporturilor şi infrastructurilor, Maurizio Lupi, membru al NCD, potrivit publicaţiei amintite.
Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă că, după precedentul vot de încredere, obţinut în parlament la începutul lunii octombrie, Letta trebuie să se prezinte din nou în faţa deputaţilor şi senatorilor, din cauza faptului că a fost 'părăsit' de aleşii din Forza Italia (FI), partidul de dreapta refondat recent de Silvio Berlusconi, care a abandonat majoritatea guvernamentală, oficial pentru a protesta împotriva măsurilor economice luate de executivul de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Letta, neoficial din cauza faptului că liderul dreptei italiene, Berlusconi, a fost exclus din Senat, la data de 27 noiembrie, ca urmare a condamnării sale definitive la un an de închisoare cu executare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset.
Letta poate conta pe o majoritate parlamentară asigurată de cei circa 50 de parlamentari care au abandonat partidul lui Berlusconi, trecând în Noul Centru-Dreapta (NCD) condus de Angelino Alfano, vicepremier şi ministru de interne, considerat (până acum două luni) 'delfinul' şi moştenitorul politic al lui Il Cavaliere, comentează principalul cotidian milanez.
Publicaţia La Stampa din Torino subliniază faptul că şeful executivului de la Roma mai poate conta pe voturile Partidului Democrat (PD). Iată de ce, pentru această nouă moţiune de încredere, Letta a aşteptat rezultatul alegerilor primare organizate duminica trecută de partidul din care face parte, Partidul Democrat, principala formaţiune a stângii italiene.
Enrico Letta este convins acum că va putea colabora, în ceea ce priveşte programul executivului pe anul 2014, cu noul lider al PD, Matteo Renzi, primarul oraşului Florenţa, observă principalul cotidian torinez.
Letta a avut luni, la Roma, o întrevedere cu Renzi, în urma căreia cei doi lideri ai PD au vorbit despre o întâlnire 'lungă şi pozitivă'. Enrico Letta (secretar adjunct al PD) şi Matteo Renzi (noul secretar general al PD) au mai declarat că sunt convinşi că 'vor putea lucra bine împreună'. Dacă va acţiona bine, Enrico Letta 'va putea guverna până în anul 2018', a afirmat marţi seară noul secretar general al Partidului Democrat, declaraţie subliniată de publicaţia menţionată.
În ultimele zile - scrie Il Messaggero de la Roma - Letta a mai avut o serie de consultări politice cu vicepremierul Angelino Alfano, precum şi cu ceilalţi lideri ai micilor partide de centru care susţin executivul.
Ideea lui Letta ar fi aceea de a se ajunge la un pact 'de genul celui semnat recent în Germania', aprobat de toate forţele pro-guvernamentale şi bazat pe măsuri concrete, care vor trebui să fie adoptate în cursul anului viitor, anunţă cotidianul roman amintit.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că, în discursul pe care îl va susţine în parlament, Letta va evoca, probabil, principalele linii ale programului său de guvernare, în perspectiva faptului că Italia va deţine preşedinţia Uniunii Europene în cel de al doilea semestru al anului 2014.
Programul lui Letta va trebui să se bazeze pe lupta împotriva şomajului (care a ajuns în Italia la un procent record, de peste 12,5%) şi pe măsuri concrete în vederea asigurării redresării economice a ţării, după doi ani de recesiune. Dar acest nou 'pact de guvern' va putea fi aprobat în luna ianuarie a anului viitor, deoarece parlamentul va trebui mai întâi să voteze în formă definitivă legea bugetului de stat pe anul 2014, precizează publicaţia menţionată.
De asemenea, Enrico Letta va trebui în curând să înfrunte şi problema aprobării unei noi legi electorale, după ce, recent, Curtea Constituţională de la Roma a invalidat, parţial, actuala lege electorală italiană, Lega Calderoli (din 2005), care nu asigură stabilitate politică, mai scrie Il Fatto Quotidiano.
'Italia va putea organiza din nou alegeri parlamentare, eventual în primăvara anului 2015, cu o nouă lege electorală şi, sperăm, cu o situaţie economică ameliorată', a estimat marţi vicepremierul Angelino Alfano, potrivit cotidianului amintit.
'Un nou vot de încredere', scrie agenţia ANSA, care precizează că Enrico Letta îşi va pronunţa discursul miercuri dimineaţă la Camera Deputaţilor, unde nu există probleme, deoarece partidul premierului, PD, dispune de o largă majoritate. Camera Deputaţilor va vota în cursul după-amiezii de miercuri, apoi Letta se va deplasa la Senat, unde votul final este prevăzut în cursul serii, indică principala agenţie de presă italiană.