Italia: Roma "blindată", se intensifică protestele de stradă

Italia: Roma "blindată", se intensifcă protestele de piaţă (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
11.12.2013

Roma, capitala Italiei, este în alertă maximă în ziua votului de încredere, care are loc astăzi, 11 decembrie, în ciuda faptului că nu a fost anunţat oficial niciun protest. În apropiere de centrul oraşului, în Piaţa Flaminio, au sosit circa 30 de rulote ale Uniunii sindicatelor din metalurgie pentru a cere guvernului un "nou model de dezvoltare", informează presa din Italia.

În ziua votului de încredere au fost "blindate" Montecitorio, Palatul Chigi, Palatul Madama şi Quirinale, în vederea unor posibile evenimente legate de protestul Furcilor care traversează ţara. Măsurile de siguranţă de la Roma au fost luate după anunţurile făcute de liderii mişcării, care au declanşat mobilizarea lor în toată Italia, şi promisiunea de a face apel la masele de manifestanţi din capitală să iasă în stradă pentru a protesta în mod paşnic. În cazul în care guvernul nu se va retrage, este probabil ca protestul să se concentreze asupra capitalei, declară mişcarea Furcilor.

Prefectura de la Roma s-a întâlnit cu comisia de ordine publică în vederea elaborării unui plan comun pentru evitarea oricăror tensiuni şi tulburări în următoarele zile. Printre măsurile adoptate, protejarea tuturor zonelor strategice a fost socotită prioritară. S-a decis „blindarea” palatelor puterii, supravegherea staţiilor de metrou, a trenurilor cât şi a intrărilor şi ieşirilor de pe autostrăzi. Se acordă o atenţie maximă monitorizării oricărei manifestaţii spontane. Oameni în civil, ai forţelor de securitate, sunt dispersaţi în toate zonele.

Acest proces de amploare, dar liniştit, declanşat de fermierii şi agricultorii italieni, promite a fi primul pas în ceea ce se poate numi un decembrie "fierbinte" din punct de vedere social. Mobilizarea a început în Brenner, localitate situată la graniţa cu Austria şi continuă la Roma, în faţa Parlamentului.

De luni, 9 decembrie, a început şi greva „Furcilor” care ar trebui să implice conducătorii auto, şomerii şi pe cei lipsiţi de siguranţa zilei de mâine. Acest protest are un obiectiv mai ambiţios: de a bloca Italia şi de a "concedia" parlamentarii. De câteva luni, un grup al Mişcării Furcilor se află în Piaţa Partigiani, în faţa staţiei Ostiense, făcând declaraţii şi fluturând steaguri tricolore, cântând Imnul lui Mameli, imnul naţional al Italiei, toate acestea în mod paşnic şi fără să aibă alături sindicate sau alte mişcări politice.

"Dacă va fi votată încrederea în guvern - a declarat liderul Mişcării Furcilor, Danilo Calvani – ne vom organiza în aceste zile să asediem Roma, aducând milioane de oameni. Va fi un asediu paşnic şi marşul va fi organizat împreună cu poliţia - a concluzionat Calvani - dar suntem dispuşi să rămânem până când politicienii vor pleca".

Pe posterele afişate în Piaţa Partigiani se poate citi: "Poporul manifestează şi pentru forţele de ordine", "Italia s-a oprit în 9 decembrie 2013: o datorăm copiilor noştri" şi " Uniţi pentru a lupta împotriva unui sistem dictatorial, care va avea în curând sfârşitul său".

Protestează şi sectorul metalurgic

Între timp, astăzi, miercuri, a fost anunţat un protest al sindicatelor din metalurgie, FIOM, care cere guvernului o politică industrială "centrată pe apărarea locurilor de muncă, drepturi şi pentru un nou model de dezvoltare".

Începând cu ora 9.00, este programată sosirea a 30 de rulote din toată Italia, în apropiere de Piaţa Flaminio. De aici se vor împărţi în şase grupuri de câte patru şi vor ajunge la sediul central al televiziunilor RAI, LA7, Sky şi Mediaset, în timp ce, celelalte două grupuri se vor îndrepta către ministerele de Dezvoltare economică şi de Muncă, unde va fi construit un zid din cutii cu numele şi numărul companiilor intrate în criză.

În jurul orei 18.00 rulotele vor fi concentrate în Piaţa Poporului, unde se vor opri pentru o noapte. Aici a fost anunţată o adunare deschisă cu participarea altor asociaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor