România intră într-o nouă etapă. Iohannis s-a instalat la Cotroceni

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Klaus Iohannis a depus duminică, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor, jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României. A urmat ceremonia instalării la Cotroceni, de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Iohannis. Oficial, România are acum un nou preşedinte.

"Stau aici în faţa dumneavoastră conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt onorat de încrederea cetăţenilor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor. Mulţumesc tuturor concetăţenilor pentru că aţi arătat lumii întregi adevărata faţă a României. Aţi făcut să triumfe democraţia. Se vorbeşte despre aşteptări, despre speranţe, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie.

O îndoială din trecut pare a-şi face loc. Dacă aşteptările mari duc la dezamăgiri. Le spun românilor aşteptările mari pot duce la realizări mari. România lucrului bine făcut este angajamentul luat şi cu care pornesc pe acest drum", a declarat Iohannis, la şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, potrivit Realitatea.net.

Noul preşedinte şi-a exprimat speranţa pentru o Românie în care stabilitatea şi calmul devin reperele normalităţii, o România care nu va rămâne ţara proiectelor mereu începute şi niciodată terminate.

"Vreau ca la final de mandat oamenii să vadă că am făcut legi durabile, instituţii solide. Trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. La fiecare etapă vom avea de înfruntat capcane", a adăugat Iohannis.

"Mă bucur să constat că există deschiderea pentru a începe discuţiile pentru revizurea Constituţiei. Înţeleg raţiunile politice, dar vă rog, pe cei din partide, că nu mai putem lua decizii conjuncturale. Sper că avem cu toţii înţelepciunea să nu repetăm greşelile din trecut. E momentul să ne raportăm altfel şi la marile sisteme publice. Cum dezvolăm un sistem de educaţie performant, cum facem ca România să plătească pensii decente pe termen lung. Va trebui să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim", a mai precizat noul preşedinte.

Iohannis a vorbit şi despre dorinţa sa de aprofundare a parteneriatul strategic cu SUA, adăugând totodată că, în calitate de membru NATO, ţara noastră nu trebuie să fie doar beneficiar al unui sistem de securitate, ci "trebuie să fim şi furnizori de securitate."

"Îmi propun ca în primele şase luni să prezint strategia de apărare a României. Îmi doresc o voce mai puternică a României în concertul european. Cred că salutăm cu toţii rezultatele alegerilor din Moldova. Acest rezultat ne obligă să fim sprijinul cel mai important al fraţilor de peste Prut. Cu toţii ne dorim o transformare profundă a României în ansamblul său. Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Trebuie schimbate şi mentalităţi", a subliniat Iohannis.

"Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol. Îmi doresc o naţiune puternică. Îmi pun întreaga putere şi pricepere la îndemnâna poporului român", a concluzionat acesta.

Înainte ca Iohannis să depună jurământul, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a prezentat decizia de validarea a noului preşedinte.

La eveniment participă, printre aliţii, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, patriarhul Daniel, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu şi principele Radu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne