România e pregătită să facă faţă celui de-al doilea val de recesiune din Europa, crede Băsescu
Traian Băsescu susţine că România este pregătită să facă faţă unui eventual nou val de recesiune în Europa şi recomandă adoptarea rapidă a Tratatului fiscal, care ar da încredere învestitorilor.
"Suntem pregătiţi să facem faţă unui al doilea val de recesiune în Europa, dacă va fi. Vreau să ştiţi că România îndeplineşte multe din criteriile cerute pentru aplicarea Tratatului fiscal şi eu, cel puţin, încerc să vă transfer ceea ce simt, fiind în deplină cunoştinţă de cauză. Aveţi de ce să fiţi optimişti! România nu va face paşi înapoi, chiar dacă în zona euro va fi recesiune în partea a doua a anului", a spus Traian Băsescu.
La 10 noiembrie 2011, Comisia Europeană a anunţat că UE riscă o nouă recesiune în 2012, pe fondul revizuirii în creştere a estimărilor deficitului public al Greciei în anul 2012. Şi compania de audit Ernst&Young a avertizat la 15 decembrie anul trecut, că zona euro ar putea intra în recesiune în prima jumătate a anului viitor, ceea ce va duce la o creştere economică de numai 0,1% în anul 2012.
În ceea ce priveşte Tratatul fiscal, semnat de şefii de stat şi de guvern la 2 martie, Traian Băsescu a recomandat Parlamentului să-l adopte rapid şi integral.
"Recomandarea mea este ca Parlamentul să-l aprobe integral, cu intrare integrală în vigoare, pentru că, în mod cert, o astfel de abordare va obliga România să devină performantă, va obliga România la o dezvoltare durabilă, nu generată de împrumuturi cu dobânzi mari, pe care să trebuiască să le ramburseze, ci generată de propria ei creştere de performanţă. Este, cred eu, abordarea pe care trebuie să o avem, pentru că ea sună ca o asumare: îmi asum să fiu un bun european, îmi asum să am o economie performantă, îmi asum să fiu responsabil cu cheltuirea banului public. O astfel de asumare va face din România o ţară nu numai respectată, dar şi o ţară care-şi creează premisele să devină o ţară performantă", a spus şeful statului, convins că România "a făcut un lucru bun semnând acest Tratat".
Semnarea rapidă a acestui Tratat ar fi "un semnal al deciziei, al voinţei politice, de a deveni o economie performantă şi un stat performant, care să-şi asigure propriile resurse de dezvoltare şi, mai ales, să-şi asigure o dezvoltare durabilă, având câţiva piloni printre care şi finanţarea de la Uniunea Europeană. Dacă noi absorbim banii de la Uniunea Europeană, România nu are nevoie de împrumuturi externe pentru a-şi asigura dezvoltarea. Dar, un astfel de tratat va crea investitorilor confortul că România va fi un stat care va sta echilibrat, din punct de vedere macroeconomic, şi pot face investiţii cu capital privat în România", a punctat Traian Băsescu.