România consideră discriminatorie legătura între rata de absorbţie şi alocările pentru coeziune
România consideră inacceptabile prevederile paragrafului 45 din propunerea de buget a preşedintelui Consiliului European, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011, a declarat, la Bruxelles, ministrul Leonard Orban.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale, că reprezentanţii statelor membre au avut luni seară la Bruxelles noi discuţii cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pe tema bugetului UE, iar în acest context a ridicat problemele specifice pe care le are România în raport cu ultima propunere făcută.
"Am susţinut foarte clar că avem două mari probleme legate de această propunere: prima legată de paragraful 45 al documentului, care stabileşte o legătură între alocările viitoare pentru politica de coeziune şi rata de absorbţie din perioada 2007-2011”, a afirmat ministrul afacerilor europene. El a adăugat această legătură afectează doar România. “Acum avem evaluările clare, erau semne de întrebare dacă această propunere afectează şi Italia şi Bulgaria, nu, această propunere, aşa cum arată în momentul de faţă paragraful 45, se referă strict numai la România”, a explicat Orban.
Ministrul a menţionat că în discuţiile cu preşedintele Consiliului European a spus foarte clar că, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere tehnic, această propunere este inacceptabilă pentru România şi a subliniat că aceasta este discriminatorie.
“E pur şi simplu discriminatorie la adresa unui stat membru şi este incorectă, din moment ce aplici un algoritm, el trebuie aplicat identic pentru toate statele membre. Nu aplici un algoritm şi după aia mai vii cu o altă formulă ca să-i tai unui stat membru o sumă importantă pentru că tu consideri că e mult prea mare creşterea de alocări pentru România raportat la celelalte state membre”, a explicat ministrul Leonard Orban.
El a mai declarat că cea de-a doua problemă majoră ridicată la discuţiile de luni de la Bruxelles este legată de convergenţa plăţilor directe.
“Am spus foarte clar că, în momentul de faţă, aşa cum arată această propunere, convergenţa plăţilor directe este profund nesatisfăcătoare pentru România, practic sumele alocate descresc şi în plus perioada de tranziţie creşte de la patru la şase ani. Pe propunerea anterioară perioada de tranziţie începea din 2014 şi ţinea până în 2017, dura patru ani şi sumele ajungeau la maximul pe care puteau să-l primească fermierii români, de circa 220 de euro pe hectar. În momentul de faţă, propunerea e cu o prelungire la şase ani, există incertitudini referitoare la ce se va întâmpla în perioada de tranziţie, există, de asemenea, acest nivel al plăţilor care este foarte scăzut pentru fermierii români raportat la media europeană”, a explicat Leonard Orban.
El a mai arătat că a ridicat şi alte probleme de la care România nu poate avea marjă de manevră în a le accepta. “Am insistat asupra chestiunilor referitoare la rata de cofinanţare, e o scădere de la 85% la 75% cât era în propunerea CE şi cât e în actuala perioadă de programare. De asemenea, nivelul prefinanţărilor, e propunerea ca ele să fie limitate doar la 2%, ceea ce ne-ar crea dificultăţi importante. În perioada actuală este de 9% pentru politica de coeziune şi de 7% pentru PAC. De asemenea, am ridicat problema ineligibilităţii TVA-ului, aşa cum se propune în documentul preşedintelui Consiliului European şi sigur e o chestiune pe care am dori-o modificată. Am fost extrem de clar în ideea de a-i permite preşedintelui Consiliului European să cunoască foarte exact care este poziţia României, care-i marja de manevră a României pe aceste puncte şi în general pe toate punctele care au fost ridicate”, a punctat Orban.
Referitor la poziţiile celorlalte state membre care s-au arătat nemulţumite faţă de propunerea de buget făcută de preşedintele Consiliului European, ministrul Orban a spus că aceastea sunt în continuare neschimbate.
"Desigur, au fost precizate mai diplomatic sau mai puţin diplomatic foarte clar nemulţumirile unor state membre legate de propunerea preşedintelui van Rompuy, au fost state membre gen Spania, Portugalia, Franţa, dar şi altele, care s-au declarat extrem de nemulţumite şi au considerat propunerea ca fiind inacceptabilă”, a arătat Orban.
El a mai afirmat că, pe de altă parte, statele care contribuie la bugetul UE în proporţie covârşitoare au spus clar că reducerile propuse de preşedintele van Rompuy nu sunt suficiente, faţă de propunerea CE. “De exemplu, Suedia a zis că e necesară o dublare a acestor reduceri, deci, în loc de 75 de miliarde, 150 de miliarde, alte state membre au susţinut această poziţie, dar este de ramarcat un singur lucru, inclusiv în acest grup al prietenilor a cheltuielii mai eficiente a banilor comunitari există diferenţe importante, de exemplu unul dintre statele net contributoare într-o proporţie foarte mare, Italia, nu e în favoarea unor reduceri operate politicii de coeziune”, a explicat ministrul afacerilor europene. El a mai adăugat că poziţia Franţei a fost reafirmată foarte clar, iar Parisul a respins categoric propunerile făcute în momentul de faţă, care presupun o reducere destul de importantă a sumelor alocate PAC.