România blochează accesul Bulgariei nu doar în Schengen, ci şi la banii europeni
România blochează accesul Bulgariei nu doar în Schengen, ci şi la banii europeni de care va beneficia ţara după anul 2014, scrie vineri cotidianul sofiot Monitor.
Aceasta este părerea diplomaţilor şi experţilor bulgari înaintea reuniunii la nivel înalt a grupului 'Prietenii Coeziunii', la care participă oficialităţi ale statelor care beneficiază de fonduri comunitare destinate reducerii discrepanţelor de dezvoltare în interiorul Uniunii Europene. Forumul are loc vineri la Bratislava, iar Bulgaria va fi reprezentată de premierul Boiko Borisov şi de ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev.
Se ştie deja că decizia pentru aderarea Bulgariei la Schengen nu poate fi luată înainte de publicarea în decembrie a unui raport interimar pe justiţie pentru România. Cu toate că Bulgaria a insistat ca fiecare ţară să fie evaluată separat în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, şi la acest capitol statul bulgar este tratat la pachet cu România, susţin surse diplomatice. De rata de absorbţie a banilor europeni în perioada 2007-2013 depinde ce sumă va primi ţara pentru următoarea perioadă de programare. La acest capitol, performanţa României este mult mai slabă decât cea a Bulgariei, comentează ziarul.
Publicaţia îl citează pe ministrul bulgar pentru gestionarea fondurilor europene Tomislav Doncev care afirmă că ţara sa poate spera să primească din UE circa 8 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Această sumă include doar fondurile din cadrul programelor operaţionale, dar nu şi cofinanţarea naţională, nici banii din programul pentru dezvoltare rurală. Suma de 8 miliarde de euro reprezintă plafonul de 2,5% din PIB impus de Uniunea Europeană pentru stabilirea valorii fondurilor la care are dreptul fiecare stat membru. Doncev a spus că, dacă la banii din programele operaţionale se adaugă cofinanţarea naţională, suma totală se va ridica la circa 18-20 miliarde de euro până în 2020. Ministrul bulgar a recunoscut totuşi că, pentru a obţine suma maximă, Bulgaria trebuie să se grăbească cu absorbţia banilor din actuala perioadă de programare. Nu avem nici un program prioritar, toate sunt importante, a spus Doncev. El a avertizat că fiecare proiect la care se va constata vreo întârziere va fi oprit, iar banii vor fi transferaţi la alte proiecte ca să nu se piardă fonduri europene, notează Monitor.
De amintit că ministrul afacerilor europene Leonard Orban a declarat în iulie, după o întâlnire la Sofia cu omologul său bulgar Tomislav Doncev, că dacă România ar atinge o rată de absorbţie de 90% a tuturor fondurilor europene pentru perioada 2007-2013, acesta va fi un rezultat bun. Întrebat de Agerpres ce grad de absorbţie aşteaptă pentru perioada de programare actuală, ministrul Doncev a spus că, în condiţiile în care banii vor putea fi contractaţi până la sfârşitul anului 2013, iar termenul final pentru cheltuieli este 2015, este cam devreme pentru un răspuns categoric. În acest moment însă nu putem să avem alt obiectiv decât folosirea tuturor fondurilor, a afirmat oficialul bulgar. În acest scop, este necesar ca la mijlocul anului viitor să avem contracte pentru 102-103% din bani, pentru că în acest fel chiar dacă unele proiecte ar eşua ulterior, nu vom pierde bani, a explicat el.
'Sunt câteva state care s-au lăudat că au reuşit ca în prima perioadă de programare după aderare să absoarbă 100% dintre bani, iar statul cu cel mai slab rezultat a absorbit doar 10%. Cred că noi trebuie să ne comparăm cu cele mai bune şi nu cu codaşii', a afirmat ministrul Doncev. La rândul său, Leonard Orban a declarat la întâlnirea din iulie că în prezent gradul de absorbţie a fondurilor structurale în România este de 25%, în timp ce în cazul celor de politică de coeziune şi mai mic - de 9,9%. În aceste condiţii, cu toate că ar fi bine să stabilim ca obiectiv absorbţia tuturor fondurilor pentru 2007-2013, trebuie să fim realişti, a spus Orban, precizând că un grad de 90% va fi un rezultat bun.