România are în continuare probleme structurale, în ciuda acordurilor cu FMI şi BM, afirmă Doltu

Epoch Times România
24.06.2012

În ultimii trei ani, România a continuat să aibă probleme structurale legate de companiile de stat care au generat datorii, dar şi de reformele în administraţie şi sănătate, în ciuda acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, a declarat pentru Newsin secretarul de stat în MFP, Claudiu Doltu.

”Problemele de fond ale României sunt aceleaşi care au fost acum trei ani. Au rămas nerezolvate în sectorul întreprinderilor de stat, în sectoarele transporturi şi energie. Din acest punct de vedere am avut acorduri cu Fondul Monetar Internaţional, dar tot nu ne-am făcut treaba acasă. Şi dincolo de bani, lucrurile adevărat serioase au fost amânate, ele în continuare rămân să fie rezolvate. Cu cât le amâni pentru că ai un acord cu FMI şi Banca Mondială, nu faci decât să pui sub preş problemele”, a precizat pentru NewsIn Doltu.

Oficialul Ministerului Finanţelor Publice a precizat că rezolvarea problemelor structurale este un prim pas care va ajuta la deblocarea economiei.

”În acest moment este important pentru Guvern să reuşească să deblocheze economia. Aceasta este şi principala provocare, cu sau fără acordul cu FMI. Mai puţină importanţă are balonul de oxigen la care am putea să apelăm la acest acord de tip preventiv”, explicat Doltu.

Astfel, este nevoie de reforme în sectorul public, administraţie, sănătate şi pensii, dar şi asigurarea unei infrastructuri critice.

Acesta a dat ca exemplu şi companiile de stat, un sector în continuare nereformat, caracterizat printr-un comportament iraţional, orientat pe irosirea de resurse.

”Mă refer la comportamentul întreprinderilor de stat, datoriile în sine reprezintă o chestiune de bani, termometrul îţi arată că ai temperatură, important e să mergi dincolo de ce arată acesta. Faptul că rămâne neperformant şi se perpetuează un comportament iraţional creează două probleme, respectiv generează datorii atât între ele şi la buget, cât şi către întreprinderile private, iar pe de altă parte nu îşi plătesc datoriile către buget sub forma taxelor şi impozitelor, care ar fi normal să fie plătite. Problema este mult mai importantă decât sumele de bani care sunt disponibile de la o instituţie financiară internaţională”, a menţionat oficialul MFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor