Preşedintele României acuză Guvernul Victor Ponta de demagogie

Într-o conferinţa de presă a preşedintelui României, susţinută miercuri, 13 iunie a.c., Traian Băsescu a acuzat Guvernul Victor Ponta de demagogie, aducând în discuţie Tratatul şi Tratatul de funcţionare.
Declaraţie de presă a preşedintelui Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Gina Zaragiu
14.06.2012

Într-o conferinţa de presă a preşedintelui României, susţinută miercuri, 13 iunie a.c., Traian Băsescu a acuzat Guvernul Victor Ponta de demagogie şi necunoaştere a documentelor europene fundamentale, făcând referire la Tratatul privind Uniunea Europeană şi Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europeane.

"Cel mai important lucru pentru mine şi pentru noi ar fi dacă subiectul lansat ieri de premierul Victor Ponta în Parlament ar ocaziona o dezbatere, dar una cinstită, nepolitizată, una dusă de pe poziţia explicării, a înţelegerii şi a poziţionării faţă de ce este în Tratat, nu faţă de preşedintele României, pentru că asta nu foloseşte la nimic, numai distorsionează conţinutul Tratatului şi se ratează şansa de a înţelege foarte bine în ce lume trăim. Trăim într-o lume mult mai complicată decât ni se pare nouă, aceea de a fi cu unul sau cu altul, împotriva unuia sau împotriva altuia; trăim într-o lume în care dacă nu suntem atenţi, riscăm să fim striviţi de necunoaşterea noastră, de infantilismul nostru, de incapacitatea noastră de a fi europeni. Cu această dezbatere care s-a dus în direcţia în care s-a dus, să ştiţi că nu ajungem decât la compromitere, pur şi simplu. Luările de poziţie de ieri, din Parlamentul României, luările de poziţie de la televiziuni au fost sintetizate chiar de partenerii noştri europeni şi cred că au avut de ce să se îngrozească când au văzut câtă necunoaştere a documentelor europene fundamentale este în dezbaterea publică din România".

Şeful statului a notat că în România avem instituţii care fiecare trebuie să se integreze în funcţionarea sistemelor Uniunii Europene. "Ce trebuie să înţelegem? Uniunea Europeană nu este o uniune de guverne, este o uniune de state. Guvernele sunt o bucăţică dintr-un stat, dacă luăm numai şi puterile statului din România - puterea executivă, puterea legislativă, puterea judecătorească - şi există o singură persoană care reprezintă statul şi aceasta este Preşedintele".

Traian Băsescu a afirmat că cu asta încep atribuţiunile lui de la Articolul 80 din Constituţie: "Preşedintele României reprezintă statul român. În alte constituţii poate scrie altfel, la noi aşa scrie. Am stabilit ieri că instituţia parlamentului este prima instituţie a Uniunii Europene, Parlamentul European, şi la Articolul 14 se spune: „Parlamentul European exercită, împreună cu Consiliul - deci nu cu Consiliul European, cu Consiliul, cu acea structură în care sunt reprezentate guvernele - deci Parlamentul European exercită, împreună cu Consiliul, funcţiile legislativă şi bugetară - deci acolo unde se discută despre bani, despre legi este guvernul - în codecizie cu Parlamentul European”. „Consiliul European oferă Uniunii impulsuri necesare dezvoltării acesteia şi defineşte orientările şi priorităţile politice generale. Acesta nu exercită funcţie legislativă”

Traian Băsescu a adăugat: "Deci, mi se pare nedreaptă afirmaţia premierului Victor Ponta, când eu ştiu mecanismele, inclusiv din timpul guvernării sale, şi acest memorandum pe care l-am aprobat stă mărturie, este acordul Domniei Sale, semnat de doi miniştri cu atribuţiuni - ministrul de Externe şi ministrul Leonard Orban - şi discutat în şedinţa de Guvern, unde toţi miniştrii şi-au putut aduce observaţiile. Nu este în regulă, pe de o parte, să spui „eu vreau să cooperez”, iar, pe de altă parte, să dezinformezi public chiar despre propriile tale semnături şi semnăturile propriilor tăi miniştri. Unde apar problemele de multe ori?

Preşedintele mai acuză Guvernul şi de neglijare a modului de reprezentare a României în diverse formaţiuni ale Consiliului Uniunii Europene, dând exemplu întrunirea Consiliului pentru economie şi finanţe, a formaţiunii Consiliului, la care s-a discutat despre reglementări prudenţiale în sectorul bancar pe 15 mai a.c. unde a fost prezentat un raport despre îmbătrânirea populaţiei şi au fost analizate schimbările climatice şi politica europeană în domeniu, Traian Băsescu a notat: "Deci, cred că a fost un raport extrem de important, au fost teme extrem de importante şi pentru România. Toate statele au venit la nivel de miniştri; mai mult decât atât, Italia a participat cu primul-ministru Mario Monti. Din partea noastră, a fost domnul secretar de stat Claudiu Doltu, pe teme de o importanţă formidabilă, pentru că ceea ce se stabileşte în Consiliu pleacă pe urmă către Parlament şi se adoptă legislaţie care devine valabilă şi pentru ţara noastră" a spus Traian Băsescu.

Într-un alt exemplu, o reuniune pe mediu care a avut loc pe 11 iunie şi la care unele state ale UE au trimis şi câte doi miniştri, România nu a avut niciun reprezentant. "S-au discutat chestiuni legate de programul de acţiune în domeniul mediului în perioada 2014-2020 sau de reducere a emisiilor de bioxid de carbon. România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles, iar emisiile de carbon şi obligaţiile asumate vor costa mult România. Cum a fost apărată România la nivel politic de Guvernul României, când prin însăşi prezenţă a trimis un adjunct al şefului de misiune de la Bruxelles?", a precizat Preşedintele.

Şeful statului a adus în discuţie şi Consiliul pentru Agricultură şi Pescuit care s-a întrunit pe 12 iunie, la care s-a pus problema creării unui comitet consultativ pentru Marea Neagră, iar România a trimis numai un secretar de stat. "A arătat interesul Guvernului României pentru temă, când Marea Neagră era un subiect. Pe 30 mai a.c. s-a discutat - la Consiliul pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi aşa mai departe - s-a discutat despre finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Dezbaterea s-a concentrat pe proceduri mai simple de acces la programele de finanţare şi s-a vorbit şi despre turism. Franţa a trimis trei miniştri la acest consiliu, alte ţări au avut cel puţin un ministru şi un secretar de stat, iar România a fost printre puţinele state reprezentate de doi secretari de stat. Rangul la care ne ducem la aceste discuţii extrem de importante este marcat întotdeauna. Cât de dificil este pentru o ţară care îşi trimite un reprezentant de la misiunea diplomatică sau un secretar de stat în raport cu ţările care îşi trimit miniştri plini? Deci v-am dat doar câteva exemple de ce înseamnă demagogie şi ce înseamnă lipsă de cunoaştere a modului de funcţionare a Uniunii Europene, neglijarea modului de reprezentare a României în diverse formaţiuni ale Consiliului".

Preşedintele a notat că este necesară o bună pregătire a poziţiilor României şi o capacitate de negociere şi de a găsi aliaţi în interiorul formaţiunii Consiliului pentru a obţine realizarea obiectivelor propuse.

Şeful statului a mai spus că Parlamentul României s-ar putea implica în adoptarea unei legislaţii europene care să convină României, dar a afirmat că asta ţine doar de cât de interesat este Legislativul. "Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei legislaţii europene care să ne convină, cu condiţia să se ocupe de acest lucru, să dezbată, să coopereze cu celelalte instituţii, cu Guvernul în mod deosebit pentru corelarea punctelor de vedere şi cu alte parlamente după ce îşi stabileşte un punct de vedere comun cu Guvernul. Este un lucru care în România încă nu s-a întâmplat, deşi de doi ani avem noul tratat în vigoare".

Răspunzând unei întrebări despre cum va proceda dacă Ponta va continua în a dori să reprezinte România la Consiliu, Preşedintele României, a afirmat: "Eu vă asigur de un singur lucru, că nu mă voi pune în situaţii ridicole. În acelaşi timp, nimeni să nu-mi ceară să abdic de la obligaţiile mele constituţionale. Atât vă pot spune în acest moment. Am avut o discuţie astăzi cu Premierul şi mâine ne vom întâlni, şi nu vreau să anticipez rezultatul acestei discuţii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor