Ponta îşi ia angajamentul că trimite miniştrii la consiliile de specialitate ale UE

Premierul Victor Ponta a dat asigurări la Realitatea TV că miniştrii săi vor merge la consiliile de specialitate şi nu va mai trimite secretari de stat.
Victor Ponta. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
13.06.2012

Premierul Victor Ponta a dat asigurări la Realitatea TV că miniştrii săi vor merge la consiliile de specialitate şi nu va mai trimite secretari de stat.

Ponta a comentat acuzaţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora România nu-şi trimite miniştrii la aceste reuniuni. "Dacă ar fi făcut comparaţia cu guvernele anterioare ar fi văzut că este o practică a Guvernului României, o practică pe care o consider greşită din moment ce eu voi merge la Consiliul European, cu atât mai mult toţi miniştrii de pe fiecare domeniu. E un angajament al meu. Aici e o fractură logică a preşedintelui: el îi ceartă pe miniştri, dar eu ca şef al Guvernului înţeleg că nu am voie la Bruxelles. Păi atunci ori merg eu şi îi cert eu pe miniştri, ori îi ceartă dl preşedinte, altfel nu se poate", a explicat primul-ministru.

Traian Băsescu a enumerat câteva reuniuni ale consiliilor de specialitate ale UE la care Guvernul Ponta a trimis secretari de stat sau chiar adjuncţi de la reprezentanţa de la Bruxelles, preşedintele spunând că acestea sunt "exemple de demagogie".

Astfel, pe 15 mai a avut loc consiliul pentru economie şi finanţe, unde s-au discutat subiecte precum reglementarea prudenţială din sectorul bancar, îmbătrânirea populaţiei, schimbările climatice. Italia, a spus preşedintele Băsescu, a fost reprezentată de însuşi premierul Mario Monti, iar România l-a trimis pe secretarul de stat din ministerul de Finanţe Claudiu Doltu.

Pe 11 iunie, a fost organizată o reuniune pe mediu, unde s-au discutat probleme precum strategii de mediu între 2014-2020 şi emisiile de monoxid de carbon. "Unele state au trimis şi doi miniştri, România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct de la misiunea de la Bruxelles", a acuzat preşedintele.

Pe 12 iunie, a fost consiliul pentru agricultură şi pescuit, pe ordinea de zi aflându-se inclusiv problema Mării Negre. "Spania a trimis doi miniştri, Marea Britanie un desant de cinci miniştri. România a trimis un secretar de stat", a dezvăluit Băsescu.

Pe 30 mai, a avut loc un consiliu pentru IMM-uri. Franţa a trimis trei miniştri, alte ţări cel puţin un ministru, dar România a fost reprezentată doar de un secretar de stat.

"V-am dat câteva exemple de ce înseamnă demagogia şi lipsă de cunoaştere a modului în care funcţionează instituţiile UE", a susţinut preşedintele, acuzând apoi explicit "neglijarea reprezentării României".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor