România ar putea fi prima ţară europeană care va cumpăra scutul antirachetă israelian Iron Dome

Iron Dome
Iron Dome (Wikipedia)

România este foarte interesată să achiziţioneze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome din Israel, relatează Haaretz, în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, în Israel, săptămâna trecută. Dacă se va încheia un acord, România, membră NATO, va deveni prima ţară europeană care va cumpăra sistemul.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului, în 2011, Iron Dome şi-a dovedit valoarea în numeroase runde de lupte împotriva militanţilor din Gaza. Fiecare baterie costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptoare 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reuşit să comercializeze sistemul, vânzând doar două sisteme armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se crede că americanii nu sunt interesaţi de mai multe.

Potrivit unor rapoarte confirmate, Azerbaidjanul a achiziţionat, de asemenea, Iron Dome. O serie de ţări - Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia şi Republica Cehă - au cumpărat componenta radar.

Deşi Iron Dome este o creaţie a Ministerului israelian al Apărării şi a contractorilor din domeniul apărării, sistemul a devenit în esenţă un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, iar americanii, prin alocări din partea Congresului, au investit o sumă de patru ori mai mare.

Aşadar, orice vânzare a Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului.

Producţia rachetelor a fost, de asemenea, un proiect comun - al Rafael Advanced Defense Systems şi al companiei americane Raytheon. Costurile de dezvoltare s-au ridicat la aproximativ 4 miliarde de dolari.

Sursele spun că şansele unui acord cu România sunt foarte bune.

Într-un interviu acordat Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a declarat că ţara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare în domeniul securităţii modernizate cu Israelul.

"Dorim să ne îmbunătăţim cooperarea militară şi de securitate cu Israelul în multe domenii. Vrem să învăţăm de la Israel cum să îmbunătăţim medicina militară, spre deosebire de cea civilă, pe linia frontului. Datorită experienţei sale, Israelul are cele mai bune cunoştinţe în acest domeniu.

Dorim să aducem în România cunoştinţele tehnologice şi inovaţia israeliană. Industria noastră militară este învechită. Şi am descoperit că Israelul, spre deosebire de alţii, este o ţară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea să obţină o licenţă pentru a le fabrica în România, iar acest lucru este foarte important pentru noi. Acest lucru ne va permite să exportăm sistemele de armament către NATO", a precizat el.

În ultimul sfert de secol, se estimează că vânzările de armament ale Israelului către România au depăşit 1 miliard de dolari.

Chiar înainte de căderea comunismului în 1989, România a avut relaţii speciale de securitate şi de informaţii cu Israelul. Aceste legături s-au consolidat în ultimele decenii.

"Acum avem opt acorduri de achiziţie cu companii israeliene, inclusiv Elbit şi Rafael", a declarat Dîncu.

Aceste acorduri au dus la construirea a patru fabrici în România, cu 800 de angajaţi, care produc piese pentru drone, turele şi echipamente electronice.

Legăturile dintre cele două ţări au dus, de asemenea, la consimţământul României pentru ca Forţele Aeriene ale Israelului să se antreneze pe cerul României pentru a simula un atac asupra Iranului. Astfel de exerciţii au avut loc în Turcia până când preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a anulat.

De asemenea, Dîncu a afirmat că România intenţionează să semneze acorduri de cooperare în domeniul securităţii, care vor permite armatelor israeliană şi română să efectueze manevre comune.

Elbit a modernizat anterior avioanele Mig-29 de fabricaţie rusească, "dar România este interesată de echipamente occidentale", a spus Dîncu. Avioanele Mig-29 vor fi scoase din uz în aproximativ un an.

Cu aprobarea americană, România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia şi 32 din Norvegia. Israelul a fost, de asemenea, dornic să vândă României câteva, dar Dîncu spune că acest lucru nu se va întâmpla: România urmăreşte să achiziţioneze următoarea generaţie de avioane de luptă americane - F-35.

Cu toate acestea, România consideră Israelul un punct de acces la tehnologia occidentală. Dîncu a declarat că Elbit Systems are mari şanse să câştige în trei licitaţii în curs, proiecte care implică război electronic, radare şi drone.

Potrivit Haaretz, Dîncu a mai spus că Guvernul Ciucă îşi propune să crească cooperarea cu Israelul, preconizând manevre comune şi o cooperare îmbunătăţită între Mossad şi serviciul de securitate Shin Bet cu omologii lor români - despre care spune că este deja foarte bună.

Întrebat cine reprezintă o potenţială ameninţare pentru România, răspunsul lui Dîncu a fost fără echivoc: Rusia.

"Chiar dacă nu este o ameninţare directă", a spus el. "Facem parte din apărarea colectivă a NATO şi operăm în acest cadru. Trebuie să ne apărăm".

Cinci mii de soldaţi NATO sunt staţionaţi în prezent în România. Avioanele NATO patrulează pe cerul României, care are graniţa comună cu Ucraina. Războiul din nord-estul ţării este cel mai sensibil subiect pentru România.

La începutul interviului, susţine Haaretz, Dîncu a ţinut să precizeze că preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a spus să nu vorbească despre războiul Rusiei în Ucraina. Chiar şi aşa, informaţiile devenite publice indică faptul că România - alături de Polonia, Slovacia şi statele baltice - este un jucător important în tranzitul de arme către Ucraina. Războiul a fost abordat în discuţiile lui Dîncu cu ministrul Apărării, Benny Gantz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne