România a avut în T2 cea mai mare creştere a costurilor orare cu forţa de muncă din UE, de 7,1%
Costurile totale pentru o oră de muncă în România au crescut în cel de-al doilea trimestru din acest an cu 7,1% faţă de perioada similară din 2011, cel mai mare ritm de creştere din Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate luni de Eurostat.
Pe ramuri de activitate, costurile orare cu salariile şi cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat în industrie cu 8,4% pe an, în construcţii cu 4,5% pe an, în timp ce în sectorul serviciilor s-a raportat o creştere anuală de 6,9%.
După România, Finlanda a avut cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă în trimestrul II, de 4,9%%, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, urmată de Bulgaria şi Letonia (4,8% în ambele ţări) Cele mai mici creşteri fost înregistrate în Irlanda (0,4%), Spania şi Olanda (0.5%).
La nivelul UE, costurile cu forţa de muncă au avansat în perioada aprilie-iunie cu 1,8% faţă de perioada similară din 2011, iar în zona euro cu 1,6%.
Pe ramuri de activitate, costurile cu ora de muncă au crescut în UE cu 2,6% în industrie, cu 2,3% în construcţii şi cu 2,2% în servicii, în timp ce în zona euro, costurile au fost cu 2,3%, 2,1%, respectiv 1,9% mai mari.