”Români frumoşi”, galeria valorilor româneşti

Români frumoşi (pagina de Facebook a expoziţiei)
Români frumoşi (pagina de Facebook a expoziţiei) (Români frumoşi)
Ioana Statescu
11.01.2013

”Români Frumoşi", o galerie foto a valorilor româneşti, poate fi vizitată, până pe 19 ianuarie, la ceainăria librăriei Cărtureşti Verona, din Bucureşti. Proiectul, iniţiat de fotograful Matei Buţă, prezintă portretele a 29 de personalităţi româneşti, din domenii precum istoria, medicina, filmul, teatrul sau cercetarea ştiinţifică.

”Am identificat 15 domenii de activitate principale, necesare pentru dezvoltarea unei ţări şi, din acestea, am încercat să găsim vârfuri. Expoziţia prezintă portretele unor personalităţi recunoscute precum, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Nicu Covaci sau Regele Mihai, dar şi ale unor oameni cunoscuţi în breaslă, dar nu suficient de promovaţi. Un exemplu ar fi Vlad Simionescu, arhitectul român care a proiectat şi a construit cea mai înaltă clădire din secolul XX. Este vorba despre Petronas Towers, din Kuala Lumpur”, a declarat, pentru Epoch Times, Matei Buţă, iniţiatorul proiectului.

Totodată, în cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea admira şi portretul adolescentei care, la 17 ani, are 21 de expediţii, şase recorduri de vârstă şi Seven Volcanoes cuceriţi, al actriţei cu cele mai multe premii UNITER, al primului medic de chirurgie plastică pentru copii, al ţesătoarei maramureşene faimoasă la nivel internaţional, al primului doctor român care a efectuat un transplant de inimă în 1964, precum şi portretul singurului cosmonaut român.

"Români Frumoşi" este primul proiect expoziţional al fotografului independent Matei Buţă, care şi-a făcut ucenicia în fotografia de portret în SUA. Potrivit acestuia, demersul îşi propune să aducă în faţa românilor adevăratele valori naţionale.

”De 20 de ani, România a luat-o într-o direcţie care nu valorfică ce ar trebui. Mass-media are rolul de a ghida tinerii şi de a promova valori, însă, de cele mai multe ori, la televizor vedem prea puţin oameni cu realizări excepţionale. Ne-am dori ca această galerie de valori pe care am creat-o să crească şi să fie adoptată în spaţii precum universităţi, unde tinerii ar putea să vadă care sunt adevăratele valori şi elite”, a adăugat Matei Buţă, pentru publicaţia noastră.

În februarie, proiectul se mută în stradă

În perioada 10 mai – 15 iunie 2012, iniţiatorii galeriei ”Români frumoşi” au promovat acest proiect la nivel naţional, prin expoziţii în Constanţa, Iaşi, Cluj, şi Timişoara. Este însă pentru prima oară, când toate cele 29 de portrete se reunesc în expoziţia al cărei vernisaj va avea loc vineri, 11 ianuarie, începând cu ora 19.00, la Cărtureşti Verona, în Bucureşti.

Origanizatorii îşi doresc însă ca, începând cu luna februarie, portretele incluse în proiectul ”Români frumoşi” să fie expuse şi în aer liber, pentru a fi accesibile unui public mai larg.

Proiectul "Români Frumoşi" este realizat în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor