Rogozin: Locuitorii din Transnistria au dorit păstrarea marelui stat sovietic

Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, februarie 2011 (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.09.2012

Tiraspolul marchează duminică 22 de ani de independenţă autoproclamată a aşa-zisei Republicii Moldovene Transnistrene, ocazie cu care mai mulţi oficiali ruşi, din Duma de Stat şi din executiv, s-au adresat populaţiei din Transnistria, scrie REGNUM.

Printre aceştia se numără şi Dmitri Rogozin, care deşi nu a luat parte la manifestările organizate de către autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, a transmis un mesaj video către cei prezenţi.

Conform declaraţiei lui Rogozin, citate de REGNUM, locuitorii din Transnistria nu şi-au trădat Patria, prin declararea independenţei, dar au demonstrat loialitate şi dorinţă sinceră de a păstra marele stat sovietic. ”Ceea ce s-a întâmplat ulterior cu acest stat nu aruncă o umbră asupra Transnistriei, deoarece transnistrenii au demonstrat că sunt patrioţi şi rămân a fi toţi aceşti 22 de ani. Uniunea Sovietică nu mai există, dar Transnistria a rămas. De aceea mulţi dintre cei care înţeleg că drama destrămării Uniunii a fost un proces realizat de mâna unui om, la fel înţeleg ce au făcut atunci dvs. şi apropiaţii dvs.. V-aţi apărat onoarea, dreptul vostru de a fi trataţi cu respect, de a trata cu respect patria voastră mică”, a transmis emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria.

Mesaje de salut pentru autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au mai transmis preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narâşkin, precum şi lideri ai unor fracţiuni parlamentare, aşa ca Vladmir Jirinovski, lider al PLDR, şi Ghennadi Ziuganov, lider al comuniştilor ruşi.

Data de 2 septembrie este considerată de liderii separatişti de la Tiraspol drept ziua independenţei, iar în regiune sunt organizate manifestaţii dedicate acestei „sărbători”.

Transnistria şi-a autoproclamat independenţa la 2 septembrie 1990, pe fundalul „perestroikăi” şi a mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova. Mai mulţi deputaţi din fostul Soviet Suprem al Moldovei au respins iniţiativele de adoptare a limbii române, s-au retras la Tiraspol, au proclamat independenţa şi au acuzat Chişinăul că intenţionează să unească Republica Moldova cu România.

Autoproclamarea independenţei Transnistriei a dus la apariţia încă a unui conflict în spaţiul post-sovietic, despre care majoritatea analiştilor independenţi, dar şi autorităţile mai multor state susţin că este organizat şi dirijat de la Kremlin.

În anul 1992, criza transnistreană a degenerat în conflict armat, care însă a încetat după câteva luni. Ulterior, au existat mai multe tentative de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv ultimul format de negocieri „5+2”. Negocierile oficiale în formatul „5+2”, întrerupte însă la începutul anului 2006, au fost reluate abia la sfârşitul anului 2011.

Între timp, regimul de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca de un stat independent şi nu exclude o posibilă uniune cu Federaţia Rusă, în timp ce Chişinăul optează pentru reîntregirea ţării şi acordarea unui statut special Transnistriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor