Robotii oamenilor de stiinta pot gandi pentru ei insisi

Epoch Times România
08.04.2009

Fereste-te de oamenii de stiinta - s-ar putea sa fii inlocuit de un robot.

Doua echipe de cercetatori au declarat, joi, ca au creat masini care pot rationa, formula teorii si descoperi cunostinte stiintifice pe cont propriu, marcand un avans major in domeniul inteligentei artificiale.

Acesti robo-oameni de stiinta ar putea fi pusi sa lucreze cu sisteme biologice complexe, proiectand medicamente noi, modeland lumea climatica sau intelegand cosmosul.

Pentru moment, insa, ei indeplinesc niste sarcini mai umile.

La Universitatea din Wales Aberystwyth, Ross King si colegii sai au creat un robot numit Adam, care nu poate decat sa efectueze experimente pe metabolismul drojdiei, dar sa rationeze, de asemenea, cu privire la rezultatele si planul urmatorului experiment.

Este primul exemplu din lume despre o masina care a facut o descoperire stiintifica independenta - in acest caz, noi fapte despre genetica drojdiei de brutarie.

"Se poate gandi singur la ipoteze si apoi sa faca experimente, si am verificat ca are rezultate corecte", a spus King intr-un interviu.

"Oamenii lucreaza la acest lucru din 1960. Cand am trimis prima data roboti pe Marte, ei au visat cu adevarat niste roboti care sa faca propriile experimente pe Marte. Dupa 40 sau 50 de ani, avem acum capacitatea de a face acest lucru".

Viitorul lor robot, Eva, va avea mai multa capacitate craniana si va fi pus sa lucreze in cautarea de noi medicamente.

King spera ca aplicarea gandirii robotice inteligente la procesul de cernere a zeci de mii de compusi potentiali pentru noi medicamente va fi deosebit de valoroasa in vanatoarea pentru tratamente pentru boli tropicale neglijate precum malaria.

King a publicat concluziile sale in revista Science, alaturi de inca o lucrare a lui Hop Lipson si Michael Schmidt de la Universitatea Cornell din New York, care au dezvoltat un program de computer capabil sa utilizeze legile fizice fundamentale in cazul unui dublu pendul ce se leagana.

Doar prin folosirea numerelor - si fara nici o instruire prealabila in fizica - masina Cornell a fost capabila sa descifreze legile de miscare ale lui Isaac Newton si alte proprietati.

Lipson considera ca robotii vor putea prelua o mare parte a activitatii de rutina din laboratoarele de cercetare.

"Una dintre cele mai mari probleme din stiinta de astazi este constatarea principiilor de baza in zone in care sunt multe, multe date", a spus reporterilor intr-o conferinta. "Acest lucru poate ajuta la accelerarea ratei la care putem descoperi principiile stiintifice din spatele datelor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor