Roberta Anastase: Tatăl meu e inginer valoros, poziţia sa la Conpet nu are legătură cu funcţiile mele politice

Epoch Times România
31.05.2012

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat joi că nu are cunoştinţă de veniturile tatălui său, obţinute de la Conpet, dar a adăugat că poziţia acestuia în cadrul unităţii de stat nu are legătură cu funcţiile politice ale fiicei sale.

”Cel mai important demers jurnalistic este să vă luaţi informaţiile direct de la sursă. Credeţi-mă că eu nu stau să-i verific veniturile lui tata într-o lună sau alta. Ce vă pot spune este că lucrează în interiorul acelei societăţi de peste 13 ani, nu are nicio legătură activitatea lui cu activitatea politică şi este un om care în peste 27 de ani de activitate a avut foarte multe posturi de conducere”, a spus Anastase, la Antena 3.

Ea a susţinut că tatăl său a fost cel mai tânăr director în cadrul întreprinderii 1 Mai, la 36 de ani, când a condus 21.000 de oameni. ”Este un inginer extraordinar de valoros, care de-a lungul carierei lui profesionale a condus oameni, a avut responsabilitatea şi totdeauna a fost un om profesionist”, a adăugat Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că nu ştie care este salariul tatălui său. În plus, Anastase a adăugat că acesta a ajuns în funcţia respectivă cu mult înainte ca ea să aibă vreo funcţie politică.

Victor Ponta a spus că pentru a decide supraimpozitarea persoanelor din sistemul bugetar cu salarii mari se face o analiză calitativă, deoarece miza e ca obiectul acestei măsuri să fie "tot felul de consilieri şi şefi de pe la Conpet, Transgaz, Rovinari", nu profesori universitari.

"Am fost criticat că vreau o taxă de solidaritate pentru cei care câştigă din zona bugetară - şi aici include şi companiile de stat, companiile cu capital majoritar de stat. Păi când îl văd pe dl Anastase (tatăl Robertei Anastase, consilier al directorului CONPET, unitate economică de stat, n.r.) care câştigă 320 (presa a scris că ar fi vorba de 350, n.r.) de milioane de la o companie de stat, pentru că e de stat Conpetul, vi se pare anormal să cer să îi luăm mai mulţi bani? Dimpotrivă, mie mi se pare normal să luăm cât mai mult din aceste venituri pe care, sigur, dacă le obţii în zona privată e în regulă. Dar dacă le obţii de la stat, daţi-mi voie să cred că nu le obţii pe baza aptitudinilor extraordinare şi calităţilor de tată al preşedintei Camerei Deputaţilor, ci le obţii pe un interes politic. Or acolo, cred că trebuie să iau măsuri. Chiar dacă, sigur, vor fi supăraţi cei care au aceste venituri", a declarat primul-ministru la Iaşi.

Ponta a precizat că deocamdată nu s-a stabilit căror persoane li se va aplica măsura, dar a insistat că nu se doreşte să fie afectaţi, de exemplu, profesorii universitari. "Deocamdată, am cerut Ministerului de Finanţe să primesc o evidenţă cu numărul de persoane care au aceste venituri. În al doilea rând, vreau să fac o analiză calitativă. Pentru că un profesor universitar, care după foarte mulţi ani ajunge să câştige un venit brut care rămâne în final net la 4500 de lei, cred că merită acei bani şi nu trebuie supraimpozitat. Când vorbim însă de tot felul de consilieri şi şefi de pe la Conpet, Transgaz, Romgaz, Rovinari, Turceni sau alte instituţii ale statului, acolo, da, cred că trebuie reglementată problema veniturilor obţinute de cei care lucrează în zona bugetară. Dar repet, e vorba de cei care primesc aceste venituri de la societăţi cu capital majoritar sau integral de stat. Imediat ce am toată analiza, şi cantitativă dar mai ales calitativă, o să pot să vă spun", a arătat el.

Şeful Executivului a dat asigurări că în legătură cu această taxă de solidaritate vor fi consultaţi şi partenerii internaţionali. "Şi mai este un lucru pe care l-am spus şi ieri: dorinţe legitime altfel de a face există, dar nici un fel de decizie referitoare la politica fiscal-bugetară nu se ia decât după ce avem această analiză, inclusiv referitor la taxa de solidaritate şi decât după ce discutăm cu partenerii noştri internaţionali, FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială", a conchis primul-ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor