Robert Kiyosaki, care a prezis căderea Lehman Brothers în 2008, afirma că după Silicon Valley Bank urmează Credit Suisse

Robert Kiyosaki - investitor şi autor al bestseller-ului de educaţie financiară din 1997, "Rich Dad, Poor Dad"
Robert Kiyosaki - investitor şi autor al bestseller-ului de educaţie financiară din 1997, "Rich Dad, Poor Dad" (Youtube - captură ecran)

Prăbuşirea bruscă a Băncii Silicon Valley (SVB) a provocat o undă de şoc în sectorul bancar din SUA, iar acţiunile băncilor regionale, cum ar fi First Republic, au scăzut în ultimele 24 de ore, însă următorul faliment instituţional va lovi mai degrabă o bancă de investiţii decât una regională, avertizează Robert Kiyosaki, investitor şi autor al bestseller-ului de educaţie financiară din 1997, "Rich Dad, Poor Dad" ["Tată bogat, tată sărac" - n.r.], potrivit Observer.

"Cred că următoarea bancă care va dispărea este Credit Suisse, deoarece piaţa de obligaţiuni se prăbuşeşte", a spus Kiyosaki luni, 13 martie, în timpul unui interviu acordat Fox Business.

Kiyosaki, în vârstă de 75 de ani, este cunoscut pentru că a prezis căderea Lehman Brothers în 2008 şi identifica semnale de alarmă similare la SVB, înainte de închiderea acesteia, şi la Credit Suisse acum. Kiyosaki crede că dispariţia SVB s-a întâmplat în principal din cauza unei alocări deficitare a activelor şi a lipsei supravegherii de reglementare – la fel ca Lehman Brothers acum 15 ani. Intervenţia ulterioară a guvernului nu va face decât să agraveze problema şi, în cele din urmă, să afecteze contribuabilii, prezice el.

Fed, Departamentul Trezoreriei şi Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) au declarat pe 12 martie că îi vor despăgubi pe deponenţii SVB chiar şi dincolo de suma asigurată la nivel federal de 250.000 de dolari.

"Ceea ce am văzut în interiorul Lehman şi ceea ce tocmai am învăţat în weekend despre modul în care a fost condusă această bancă este pur şi simplu o iresponsabilitate zdrobitoare şi [Federal Reserve] a permis aces lucru. Practic, aceasta aruncă în aer aceşti actori răi", a spus Kiyosaki.

Cu toate acestea, Credit Suisse face obiectul unei supravegheri mai ample din partea autorităţilor de reglementare decât SVB din cauza dimensiunii sale. Banca elveţiană se află pe lista Standardelor Internaţionale în materie Financiară a băncilor considerate importante din punct de vedere al sistemului şi trebuie să fie supusă unei analize anuale de stres de către Fed. Aceste teste de stres sunt efectuate pentru a se asigura că o bancă are suficient capital pentru a face faţă unei crize economice, cum ar fi o recesiune sau o prăbuşire a pieţei. SVB nu a îndeplinit cerinţa de capital - active de 250 de miliarde de dolari - pentru aceste teste.

Preocuparea lui Kiyosaki se concentrează pe piaţa de obligaţiuni, care este un factor cheie care a dus la prăbuşirea SVB. Atunci când ratele dobânzilor cresc, preţurile obligaţiunilor scad. Înainte de închiderea sa, SVB deţinea un portofoliu mare de obligaţiuni de trezorerie a căror valoare a scăzut atât de mult în ultimul an încât a ajuns să fie insuficientă pentru a acoperi nevoile de numerar ale băncii atunci când a trebuit să fie vândut.

Expunerea la piaţa de obligaţiuni şi un istoric recent de pierderi

Credit Suisse are, de asemenea, o expunere ridicată la activele de obligaţiuni, a menţionat Kiyosaki. Şi asta nu arată bine pe lângă şirul deja lung de pierderi şi scandaluri ale băncii elveţiene din ultimii ani.

În urma comentariilor sale, Credit Suisse a declarat marţi, 14 martie că a pierdut 8 miliarde de dolari anul trecut din cauza unui val de retrageri ale clienţilor. Raportul privind veniturile a stârnit, de asemenea, semnale alarmante cu privire la integritatea financiară a băncii. Credit Suisse trebuia iniţial să raporteze veniturile din 2022 pe 9 martie, dar o scrisoare de ultim moment din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare şi Burse care a cerut băncii să-şi revizuiască situaţiile financiare a întârziat data raportării.

În raportul său anual de astăzi, banca elveţiană a declarat că managementul său intern asupra raportării financiare nu a fost eficient, deoarece nu a reuşit să identifice în mod adecvat riscurile potenţiale pentru situaţiile financiare. Acţiunile sale au scăzut cu 2% după publicarea veniturilor. Stocurile sale au scăzut cu 67% în ultimul an.

Pentru a calma investitorii îngrijoraţi de impactul SVB, directorul general al Credit Suisse, Ulrich Körner, a declarat astăzi pentru Bloomberg că SVB este "oarecum o problemă izolată", iar banca urmează "standarde semnificativ diferite şi mai înalte când vine vorba de finanţare prin capitaluri proprii, lichiditate şi aşa mai departe".