Obama îl nominalizează pe Ashton Carter în funcţia de secretar al Apărării

Ashton Carter
Ashton Carter (Mark Wilson/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat pe fostul oficial al Pentagonului, Ashton Carter, pentru funcţia de secretar al Apărării, a confirmat un oficial al Casei Albe.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate vineri, Obama a anunţat numirea lui Carter ca succesor al lui Chuck Hagel în această funcţie.

Alegerea lui Carter, în vârstă 60 de ani, fost vicesecretar al Apărării în perioada octombrie 2011 – decembrie 2013, a fost larg speculată, nefiind până acum confirmată de Casa Albă.

Dacă numirea sa este confirmată de Senat, Carter ar fi cel de-al patrulea şef al Pentagonului în timpul administraţiei de şase ani a lui Obama. Această numire are loc la mai puţin de două săptămâni după ce Hagel a demisionat pe neaşteptate sub presiunea Casei Albe, după mai puţin de doi ani de activitate în această funcţie.

Carter are o experienţă vastă în arena securităţii naţionale. Fostul rol al lui Carter a fost, în esenţă, cel al unui director de operaţiuni. Înainte să ocupe funcţia de vicesecretar al Apărării, Carter a fost şeful Departamentului de tehnologie şi achiziţii de arme din cadrul Pentagonului timp de peste 2 ani.

Viziunea lui Carter cu privire la priorităţile de apărare ale SUA par să se potrivească bine cu agenda lui Obama, incluzând o evaluare mai atentă a alianţelor de apărare şi a parteneriatelor din Asia şi Pacific, precum şi acordarea unei atenţii sporite în sectorul apărării cibernetice şi al contracarării răspândirii armelor de distrugere în masă.

În remarcile făcute în iulie 2013 la Forumul pentru Securitate din Aspen, Carter a declarat că Statele Unite sunt pregătite să treacă de războaiele din Irak şi Afganistan şi să analizeze mai atent ameninţările viitoare, incluzând atacurile cibernetice. Carter a făcut acele afirmaţii cu o lună înainte ca Obama să anunţe lansarea unei campanii de bombardare a ţintelor Statului Islamic în Siria şi Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe