Rise Project: Benzinăriile SOCAR. Bani spălaţi în familie

Aproape 1 milion de euro au ajuns, în pungi, în mai multe tranşe, la Karimov junior, fratele celui ce conducea filiala Şocar.
(Captură Foto)

"În 2014, la început, un azer şi-un turc cărau de zor prin Bucureşti sacoşe pline cu sute de mii de euro. Banii proveneau de la filiala Socar din România şi au ajuns la fratele celui care o conducea. Erau taxe neplătite la stat şi profituri ilegale. Atunci, grupul petrolier de la Marea Caspică îşi dezvolta reţeaua locală de benzinării", scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Bani la sacoşă:

"Hamza Karimov avea 23 de ani când a venit la Bucureşti, în 2007, să conducă prima filială a grupului de petrol şi gaze al statului azer. Tural Karimov, fratele lui vitreg, a ajuns mai târziu la Bucureşti şi s-a lansat în afaceri imobiliare de milioane de euro, trecând o scurtă perioadă şi prin departamentul de achiziţii al Şocar.

Tural Karimov a fost acuzat, la sfârşitul lunii iunie, că a coordonat o reţea de firme şi interpuşi, prin intermediul cărora a păgubit bugetul public şi a spălat banii proveniţi din evaziune. Operaţiunile frauduloase, spun procurorii, s-au derulat în prima parte a anului 2014.

În prima linie s-au aflat două firme bucureştene, Latina Admin Imob şi Intermarket Trade SRL. Ambele au primit bani de la Şocar Petroleum pentru construirea unor benzinării. Fără experienţă în domeniu, cele două SRL-uri au subcontractat lucrările şi serviciile aferente, dar le-au facturat de două ori, umflând astfel artificial achiziţiile. Banii plătiţi în plus pentru lucrările şi serviciile fictive au diminuat valoarea taxelor plătite la stat şi au alimentat conturile unei alte firme – AM&T Construcţii Metalice.

De aici au intrat într-un circuit de firme-fantomă şi au ajuns, la final, în mâinile lui Tural Karimov. În total, procurorii au calculat că 4,39 milioane de lei (aproape 1 milion de euro) au ajuns, în pungi, în mai multe tranşe, la Karimov junior", mai arată jurnaliştii în investigaţia care poate fi citită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne