"Spionul care a ieşit din casă" - investigaţie RISE Project

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Un bancher azer, condamnat în România pentru spionaj economic, a vândut cu 9,2 milioane de lire sterline o proprietate de lux din Londra chiar în timp ce era trimis în judecată. Unul dintre cumpărătorii interesaţi a fost co-fondatorul gigantului Skype, dar tranzacţia a căzut, iar vila a ajuns la un rus, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

Detaliile tranzacţiei imobiliare au fost păstrate în arhivele Mossack Fonseca din Panama. RISE Project a stat de vorbă cu Vadim Benyatov, afaceristul care este acum urmărit internaţional după ce a tras sforile unora dintre cele mai importante privatizări din România.

În ianuarie 2012, avocaţii Mossack Fonseca din Panama au primit un email de la filiala londoneză, care le solicita să evalueze un contract de vânzare pentru o luxoasă casă din centrul Londrei. Vânzătorul înstrăina casa cu tot cu offshore-ul care o deţinea în proprietate.

Cumpărătorul interesat era danezul Janus Friis Degnbol, co-fondatorul Skype, cunoscuta aplicaţie pentru comunicare.

Contactat de RISE, Degnbol a transmis, prin reprezentanţii săi, că nu l-a cunoscut pe Vadim Benyatov şi că "nu a mers mai departe cu achiziţia proprietăţii". Cu toate acestea, casa a fost vândută ulterior unui alt cumpărător.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne