Rezultatul activităţii celei de a IV-a Comisii moldo-cehe pentru cooperare economică este apreciat pozitiv de către părţi
alte articole
Co-preşedinţii Comisiei moldo-cehe pentru cooperare economică - viceministrul Economiei, Octavian Calmâc şi viceministrul Industriei şi Comerţului a Republicii Cehia, Milan Hovorca - au dat o apreciere pozitivă rezultatelor celei de a patra şedinţe, care a avut loc în perioada 18 - 20 martie 2013, la Chişinău. Astăzi, părţile au semnat Protocolul celei de a IV-a Comisii moldo-cehe.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a specificat, că în ultimii trei ani relaţiile moldo-cehe s-au amplificat considerabil, fiind organizate numeroase evenimente promoţionale menite să creeze o colaborare între agenţii economici din ambele ţări în diverse domenii. El a menţionat că adiţional la cele două evenimente de amploare organizate în 2013 în capitalele ambelor ţări, părţile au convenit până la finele anului curent, la Praga să fie organizat încă un eveniment de promovare a climatului investiţional din Republica Moldova.
Conform comunicatului de presă al Ministerului Economiei, Viceministrul economiei a dat o înaltă apreciere suportului acordat de către Republica Cehă ţării noastre în procesul de negociere al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.
Milan Hovorca a susţinut declaraţiile colegului moldovean, accentuând că ”majorarea constantă a schimburilor comerciale între ţări vine să demonstreze interesul sporit al oamenilor de afaceri din ambele ţări în crearea unor colaborări de durată şi de succes”.
Pe parcursul celor două zile ale şedinţei, membrii Comisiei au examinat evoluţia cooperării comercial-economice bilaterale dintre cele două state şi au trasat perspectivele colaborării în sectorul industrial, energetic, al IMM-urilor, infrastructurii calităţii, agriculturii şi industriei alimentare, dezvoltării regionale, transportului şi infrastructurii ş.a.
În domeniul industriei, părţile au analizat priorităţile de cooperare bilaterală identificate şi au decis să efectuez un schimb de experienţă în implementarea politicilor industriale, în special în domeniul creării şi dezvoltării parcurilor industriale. De asemenea, părţile au decis să acorde suportul necesar întreprinderilor industriale din cele două ţări pentru a încuraja participarea acestora la târguri comerciale internaţionale, forumuri şi alte evenimente de promovare a produselor şi serviciilor pe pieţele naţionale.
În domeniul energetic părţile au abordat subiectul creării unei pieţe energetice comune în Europa de Sud-Est în cadrul Comunităţii Energetice Europene, precum şi armonizarea legislaţiei naţionale cu directivele UE în domeniul energetic.
De asemenea, experţii în domeniu întreprinderilor mici şi mijlocii au discutat perspectivele cooperării şi dezvoltării relaţiilor de colaborare dintre Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Republica Moldova şi organizaţiile relevante din Cehia, de a efectua schimbul de experienţă şi preluarea celor mai bune practici în domeniul microfinanţării, sistemului de garantare a împrumuturilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Nu în ultimul rând, a fost abordat subiectul asistenţei tehnice oferite de partea cehă pentru susţinerea programelor de finanţare a IMM din Republica Moldova.
Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Cehia în anul 2012 a înregistrat suma de 81,9 mil. USD. Comparativ cu anul precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 15,39%. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, Cehia se situează pe locul 16 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 16,9 mil. USD, majorându-se cu 49,9% faţă de anul precedent. Cehia se situează pe locul 19 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi. Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Cehia a însumat 65 mil. USD, majorându-se cu 8,9% faţă de 2011, relatează serviciul de presă al Ministerului Economiei.