Desant european important la Moscova
O amplă delegaţie a Uniunii Europene, formată din 16 comisari europeni în frunte cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmează să sosească la Moscova. Potrivit cotidianului rus Kommersant, delegaţia europeană va discuta cu guvernul rus toate aspectele problematice ale relaţiilor bilaterale: de la cel de-al treilea pachet energetic şi taxa pe depozitele din băncile cipriote, taxă ce nemulţumeşte Moscova, până la iritantele deja pentru Bruxelles restricţii comerciale şi taxe percepute de Rusia. Dificultăţi neprevăzute au apărut chiar şi în problema înlesnirii regimului de vize, problemă pe care cele două părţi erau gata să o includă pe lista celor deja rezolvate.
Este pentru a cincea oară când între guvernul rus şi Comisia Europeană au loc consultări, însă până acum la Moscova nu a sosit niciodată un 'desant' european atât de important. Potrivit Kommersant, împreună cu înalţii funcţionari europeni de la Comisia Europeană la Moscova vor sosi aproape 100 de persoane. Joi, 21 martie, miniştrii ruşi se vor întâlni cu omologii lor europeni, iar Jose Manuel Barroso va avea negocieri cu Vladimir Putin. Iar vineri, 22 martie, se va desfăşura reuniunea UE-Rusia.
Părţile urmează să discute o serie întreagă de probleme nereglementate, inclusiv cea privind taxa pe depozitele din băncile cipriote (cerută de troica de finanţatori internaţionali - UE-FMI-BCE, dar respinsă marţi de parlamentul cipriot). În afară de aceasta, Rusia va aborda din nou problema celui de-al treilea pachet energetic, unul discriminatoriu în opinia sa. La rândul lor, reprezentanţii UE vor încerca să obţină anularea unor restricţii comerciale deja introduse sau planificate de Rusia şi a taxelor suplimentare (la utilizarea de autoturisme importate).
Părţile vor încerca să depăşească şi blocajul din elaborarea unui nou acord de parteneriat şi cooperare. UE va încerca, potrivit Kommersant, să introducă în acest acord prevederi privind investiţiile, concurenţa şi regimul comenzilor de stat. Rusia, însă, nu este gata să discute acest lucru: Moscova ar dori pentru început să 'asimileze' consecinţele aderării la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi din acest motiv un progres în această problemă nu trebuie aşteptat în viitorul apropiat.
În schimb, în opinia cotidianului menţionat, o evoluţie pozitivă poate fi aşteptată într-o problemă considerată până nu demult una de blocaj: liberalizarea regimului de vize. UE şi Rusia sunt pe cale să depăşească aspectul ce împiedica soluţionarea acestei probleme: disputa privind paşapoartele de serviciu. La începutul lui martie, Germania a renunţat la obiecţii, după ce timp de aproape 2 ani această ţară-cheie s-a pronunţat împotriva ridicării de vize pentru deţinătorii unor asemenea paşapoarte, în cadrul acordului privind liberalizarea formalităţilor de eliberare a vizelor pentru o serie întreagă de categorii de cetăţeni. Acum, Moscova speră că mult aşteptatul acord pe marginea vizelor va fi semnat înainte de sezonul estival.
De altfel, şi aici au apărut dificultăţi neprevăzute. Un nou factor de iritare pentru europeni a devenit ordinul dat de Ministerul Transporturilor al Federaţiei Ruse, potrivit căruia de la 1 iulie companiile aviatice trebuie să-i ofere informaţii privind datele personale (nu doar din paşaport, ci şi, de exemplu, numerele cărţilor de credit) ale tuturor pasagerilor care călătoresc cu avionul în Rusia sau o tranzitează.
Potrivit directorului general pentru probleme interne al Comisiei Europene, Stefano Manservisi, în UE este în vigoare legea privind protecţia datelor personale şi a furniza astfel de informaţii despre pasageri ţările europene vor putea doar pe baza unor acorduri bilaterale cu alte state. UE are un asemenea acord cu SUA şi Canada, însă nu cu Rusia. Stefano Manservisi a atenţionat: ordinul dat de Rusia în regim unilateral ar putea frâna procesul de liberalizare a regimului de vize.
O sursă diplomatică de la Bruxelles a confirmat pentru Kommersant că UE consideră această problemă 'foarte serioasă'. Potrivit sursei, UE are dubii în ceea ce priveşte garanţiile protejării datelor personale în Rusia.
Moscova, însă, nu vede niciun temei în a lega această problemă de vize. 'Dacă UE va dori să facă din aceasta obiectul unui acord separat cu Rusia, ea trebuie să vină cu o asemenea propunere, nu doar să critice legile din alte ţări. Dacă europenii vor manifesta o astfel de iniţiativă, o vom discuta', a declarat marţi reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov. Între timp, UE şi SUA au avut nevoie de peste doi ani pentru a elabora un asemenea acord, aminteşte Kommersant.