Rezultatele referendumului din Găgăuzia erau previzibile

Epoch Times România
03.02.2014

"Ţinând cont de pornirile rusofile din Găgăuzia, rezultatele referendumului de duminică erau previzibile", susţine analistul politic, Anatol Ţăranu.

Expertul a menţionat că acestea nu sunt ceva ieşit din comun, precizând că "ele reprezintă opinia a doar 3% din populaţie". "Eu consider că adepţii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală sunt mai mulţi, problema este că acest referendum nu are valoare juridică. Acum, politicienii din Găgăuzia, insistând asupra organizării referendumului, au provocat o nouă criză politică şi au readus în actualitate sindromul separatismului", a spus Ţăranu, precizând că "deja se observă o reizbucnire a tendinţelor separatiste în regiune, fapt care îngrijorează".

Anatol este de părere că rezultatele referendumului vor contribui la consolidarea partidelor pro-europene şi a etnicilor moldoveni, care niciodată nu au privit cu ochi buni separatismul din Găgăuzia.

"Rezultatele referendumului reprezintă pentru aceştia un semnal clar că trebuie să se consolideze, astfel încât majoritatea să nu fie condusă de minoritate", afirmă expertul.

Reamintim că, datele preliminare ale referendumului de duminică arată că pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan s-au pronunţat aproape 98,47%, iar 1,52% - împotrivă. Pentru aderarea la Uniunea Europeană s-ar fi pronunţat 2,77% dintre participanţii la plebiscit, iar 97,22% - împotrivă. În ceea ce priveşte independenţa Găgăuziei în cazul în care Moldova îşi va schimba statutul, 98,9% dintre participanţii la referendum s-au pronunţat "pentru", iar 1,1% - "împotrivă". Prezenţa la urnele de votare la referendumul desfăşurat duminică în Găgăuzia, dar declarat ilegal la Chişinău, a fost de peste 70%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor