Rezultatele la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Promovabilitatea - 24,27%

Candidaţii care au susţinut sesiunea de toamnă a Bacalaureatului află duminică rezultatele obţinute şi dacă au reuşit să promoveze toate probele.
Bacalaureat 2012, Liceul teoretic "C.A. Rosetti", Bucureşti (Andra Bădală / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
02.09.2012

UPDATE La sesiunea din toamnă, doar 24,27% din cei peste 85.000 de candidaţi au promovat examenul de Bacalaureat, iar peste 14.000 de absolvenţi înscrişi iniţial au renunţat să mai susţină probele, a informat Ministerul Educaţiei.

Cel mai mare procent de promovare a fost în judeţul Giurgiu (50,22%), iar cel mai mic, în Ilfov (10,21%). Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că rezultatele din această sesiune sunt mult mai slabe decât cele de la sesiunea din vară.

Anul trecut, în sesiunea de toamnă, promovabilitatea la nivel naţional a fost de 16,8%, după soluţionarea contestaţiilor.

***

Cei peste 85.000 de candidaţi care au susţinut sesiunea de toamnă a Bacalaureatului află duminică rezultatele obţinute şi dacă au reuşit să promoveze toate probele. Responsabilii cu corectarea lucrărilor au început deja să afişeze rezultatele, pe judeţe, pe site-ul edu.ro.

Promovabilitatea la sesiunea de toamnă, în Capitală, a fost de 18,52%, aproape egală cu cea de anul trecut (17,82%), a rezultat după centralizarea rezultatelor. În Bucureşti, au participat peste 11.000 de candidaţi, iar 57 au fost eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă. În 2011, după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea în Capitală a crescut la 19,36%

Cei care sunt nemulţumiţi de notele primite pot depune contestaţii duminică, între orele 16.00 şi 20.00, rezultatele finale urmând să fie afişate pe 5 septembrie, după verificarea tuturor lucrărilor candidaţilor care au cerut modificarea notei.

O mare parte a celor care s-au înscris la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului sunt cei care nu au reuşit să obţină note suficient de bune după susţinerea sesiunii din vară, când promovabilitatea a fost de 44,41%.

Promovabilitatea în câteva judeţe

Cluj: Promovabilitatea a fost de 22,8%, mai mare decât cea înregistrată în sesiunea similară din 2011, care a fost de 20,62%. La sesiunea din toamnă nu a fost înregistrată nicio notă de zece şi s-a obţinut o singură notă între 9.00 şi 10.00. La sesiunea din iulie a acestui an, promovabilitatea a fost de 56,26% după soluţionarea contestaţiilor.

Mureş: Din cei 2.643 de candidaţi înscrişi la sesiunea din toamnă, mai puţin de 25% au reuşit să ia examenul, rezultatele fiind uşor mai slabe decât anul trecut.

Vâlcea: Promovabilitatea este de 22,83%, dublă faţă de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, când a fost de doar 11,62%.

Arad: Aproape 30% din candidaţi au reuşit să treacă de examen la sesiunea din toamnă, cu 13 procente mai mulţi faţă de toamna anului trecut, dar niciun candidat nu a obţinut media zece, majoritatea având medii între 6,00 şi 6,99. Promovabilitatea din toamna anului trecut, înainte de contestaţii, era de 16,71 la sută în judeţul Arad, cu 13 procente mai mică decât în prezent.

Alba: Aproape un sfert dintre candidaţi au promovat, procentul celor care au reuşit să obţină note de trecere fiind de 23,36%, faţă de sesiunea de toamnă din 2011 când a fost 17,35%.

Vaslui: Peste o treime din candidaţi au promovat, rezultatele fiind mai bune decât cele înregistrate în sesiunea similară din 2011, însă mult mai slabe decât la examenul din vară. Astfel, promovabilitatea la sesiunea din toamnă este de 34,96%, cu aproape patru procente mai mare faţă de sesiunea similară din 2011, atunci când s-a înregistrat o promovabilitate de 31,05%.

Cei care doresc să afle detaliile despre rezultatele obţinute în fiecare judeţ pot accesa site-ul edu.ro.

Ce măsuri iau autorităţile

Pentru că şi la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat mai puţin de jumătate din elevi au reuşit să promoveze, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, autorităţile au anunţat că vor lua măsuri. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că are în plan Bacalaureatul diferenţiat, cu subiecte diferite pentru cei care doresc să-şi continue studiile la facultate şi cei care vor dori să se angajeze.

Astfel, şi candidaţii care nu au studiat prea mult vor putea obţine o diplomă care să le permită să se angajeze, având în vedere că anul trecut aproximativ 100.000 de elevi au rămas fără diplomă de Bacalaureat şi fără posibilitatea de a-şi găsi o slujbă decentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor