„Revoluţia Twitter” de la Chişinău a pemis înfrângerea comuniştilor de către proeuropeni (analist)

Epoch Times România
07.04.2012

Evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chişinău, supranumite de presa internaţională „Revoluţia Twitter”, au făcut posibilă înfrângerea comuniştilor de către forţele politice proeuropene, a declarat analistul politic Anatol Ţăranu.

Însă, trei ani mai târziu, nu s-a descoperit cine a fost în spatele violenţelor de atunci, relatează corespondentul NewsIn la Chişinău.

Acţiunea de protest a tinerilor, nemulţumiţi de perspectiva a încă patru ani de guvernare comunistă, care au ieşit atunci în centrul Chişinăului, pentru a cere noi alegeri, acuzând fraude în procesul electoral, s-a soldat cu cel puţin doi morţi, devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului Republicii Moldova, peste 600 de persoane arestate şi maltratate, potrivit unei statistici a Amnesty International.

Analiştii locali afirmă că această revoltă a reprezentat un moment de cotitură pentru viitorul politic al Republicii Moldova.

„Evenimentele din 7 aprilie 2009 au provocat alegerile anticipate, aproape patru luni mai târziu, pe 29 iulie, şi au creat cadrul care a făcut posibilă înfrângerea comuniştilor de către forţele politice proeuropene”, declară analistul politic Anatol Ţăranu.

În amintirea acestor proteste, Primăria Chişinău organizează un concert de muzică folk şi patriotică la statuia lui Ştefan cel Mare, locul unde şi-au dat întâlnire, prin reţelele de socializare, primii protestatari anticomunişti pe 7 aprilie 2009.

În paralel, o organizaţie politică va depune flori la toate comisariatele de poliţie din capitala Republicii Moldova, acolo unde au fost maltrataţi tinerii arestaţi de către forţele de ordine în urma revoltei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor