Evenimentele din 7 aprilie 2009 au meritat, dar aşteptările nu s-au îndeplinit, susţin tineri moldoveni

Epoch Times România
06.04.2012

Evenimentele din 7 aprilie 2009 au meritat, pentru că populaţia Republicii Moldova se săturase de conducerea comunistă, dar aşteptările nu s-au îndeplinit, au spus tineri care au ieşit în urmă cu trei ani în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a cere schimbarea regimului.

Majoritatea îşi văd viitorul peste hotarele ţării, unde au convingerea că vor avea un salariu mai bun.

„Nu va mai rămâne nimeni în Moldova. Toţi au plecat şi eu tot plec. Din 16 prieteni pe care i-am avut, 11 au plecat şi peste câteva zile mai pleacă doi. La vară plec şi eu”, spune Sergiu Buhaniuc. Tânărul povesteşte că a ieşit în 7 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru că a conştientizat că lumea s-a trezit la viaţă şi s-a alăturat mulţimii care, cu tricolorul în mână, cerea libertate. Apoi au urmat chinurile din comisariate. „Tot ce aţi auzit de 7 aprilie, prin toate am trecut”, mărturiseşte tânărul.

Sergiu Buhaniuc spune că Alianţa pentru Integrare Europeană se ţine doar de ambiţii şi de interese. „Alianţei i-a reuşit câte ceva. Poate că ei fac câte ceva, dar lumea încă nu simte. Oricum nimeni nu va mai rămâne în Moldova. Cum poţi să-ţi întemeiezi o familie tânără? Cum să-ţi iei o cameră, un apartament cu 2 mii de lei salariu?”, spune tânărul.

Un alt tânăr, Octavian Rusu, face studii universitare şi în paralel lucrează la o benzinărie. „Tinerii au crezut în schimbare. De atunci au trecut trei ani şi din tot ce şi-au dorit tinerii, foarte puţin s-a realizat. Am dorit locuri de muncă, salarii bune, burse mai mari, studii mai calitative. Dar toate au rămas pe vechi: birocraţie, corupţie, oligarhie, cei vinovaţi nu sunt traşi la răspundere şi altele”, explică el.

Tânărul spune că de trei ani ia medicamente. „Viaţa mea după 7 aprilie nu s-a schimbat cu mult. Nu primesc niciun ajutor de la stat, chiar dacă am fost bătut. Învăţ, lucrez şi mai am de plătit contractul. Conducerea pe care am ales-o nu se gândeşte la noi, fiecare are principiile proprii, nimeni nu cedează. Noi însă am ieşit pentru ei la proteste”, a subliniat el.

„Am dorit din tot sufletul să se ducă comuniştii de la guvernare, pentru că din ei a rămas doar numele. Şi am ieşit să susţin tinerii care doreau o altă guvernare. Au trecut trei ani şi nu pot spune că lucrurile merg pe o cale dreaptă”, a povestit şi Victor Bulgar, participant la evenimentele din 7 aprilie. Victor spune că îşi doreşte un viitor european, un viitor sigur, un loc de muncă bine plătit, o familie sănătoasă şi o ţară cu demnitate. „Noi, toţi tinerii, dorim să trăim bine şi pentru aceasta am ieşit în Piaţă. Însă în AIE nu există o colaborare şi o dorinţă ca oamenii să trăiască bine. Ei nu fac nimic pentru tineret. Noi dorim reformări, schimbări, dorim să trăim altfel”, a afirmat el.

Alexandru Bagrin, un alt tânăr, spune a avut aceleaşi aspiraţii când a ieşit în Piaţa Marii Adunări. Tinerii şi-au făcut datoria. „Noi am crezut că aducem democraţia la guvernare. Am încercat să o aducem. Noi am fost bătuţi şi umiliţi, dar ei îşi bat joc de noi. Toţi tinerii pleacă şi voi pleca şi eu”, spune Alexandru.

În 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor, pe care le-au considerat fraudate. Sute dintre ei au fost maltrataţi, închişi în comisariate, bătuţi şi umiliţi.

La trei ani de la evenimente, autorităţile nu au stabilit încă cine se face vinovat pentru abuzurile comise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor