"Revoluţia fiscală". Revine impozitul pe cifra de afaceri, angajaţii se aleg cu plata contribuţiilor sociale, angajatorii cu taxa de solidaritate

Ministrul de Finanţe a anunţat joi o avalanşă de măsuri fiscale, unele populiste, alte de natură să aducă mai mulţi bani la bugetul şubrezit de măriri de pensii şi salarii speciale.
Loredana Diacu
26.10.2017

alte articole

Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.10.2017

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat joi, în şedinţa de guvern, o schimbarea radicală a politicii fiscale, relatează Hotnews. Concret, Mişa a anunţat scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe veniturile persoanelor fizice, incluzând pe lângă veniturile salariale şi venituri din pensii, chirii, dobânzi etc. Pe de altă parte, guvernul va merge mai departe cu mult criticatul transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat şi va menţine aşa-numita taxă de solidaritate de 2,25% din salariul brut în sarcina firmelor, taxa fiind rebotezată acum contribuţie asiguratoare pentru muncă. Mai mult, pentru a aduce mai mulţi bani la buget, guvernul va impozita sumele pe care companiile multinaţionale le transferă în străinătate.

Şi dacă impozitul pe salarii, pensii, chirii etc. scade, în schimb firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri în loc de 16% din profit. În această situaţie s-ar regăsi 450.000 de firme. În altă ordine de idei, Mişa a anunţat că Guvernul va impozita sumele pe care companiile multinaţionale le transferă în străinătate "în încercarea de a-şi reduce baza de impozitare."

Referitor la contribuţiile sociale, potrivit lui Mişa acestea scad cu 2 puncte procentuale. Astfel, din totalul de 39,25% plătite azi la un salariu brut vor ajunge la 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului, deci vor fi mai mulţi bani pentru sănătate şi pensii.

Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte procentuale la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, numită contribuţia asiguratoare pentru muncă, arată sursa citată.

Mişa a mai anunţat scăderea contribuţiilor pentru pensie pentru condiţii speciale sau deosebite de muncă: CAS pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%. CAS pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 pp.

Pe de altă parte, cetăţenii cu venituri din activităţi independente nu vor mai plăti contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi, ci calculate la nivelul salariului minim pe economie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor