Revolta magistraţilor. "Propunerile CSM de modificare a legilor justiţiei vor avea consecinţe grave"

Nu mai puţin de 400 de magistraţi au semnat un memoriu de protest faţă de propunerile Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a legilor justiţiei care, în opinia lor, vor determina "grave consecinţe asupra sistemului judiciar".
Marius Tudose (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.07.2015

Nu mai puţin de 400 de magistraţi au semnat un memoriu de protest faţă de propunerile Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a legilor justiţiei care, în opinia lor, vor determina "grave consecinţe asupra sistemului judiciar".

"Atragem atenţia că aceste modificări, efectuate în condiţii netransparente, fără consultarea magistraţilor, reprezintă o întoarcere la prevederi a căror înlăturare a fost susţinută de tot corpul judiciar în perioada 2007-2009 şi au fost puternic criticate prin rapoartele cu privire la sistemul judiciar în cadrul monitorizării justiţiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) agreat de Uniunea Europeană şi România. (...) Toate aceste propuneri vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar.", reiese din memoriul semnat de magistraţi.

Care sunt propunerile de care sunt nemulţumiţi magistraţii

- reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea.

- schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare).

- reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat.

Memoriul magistraţilor fost înaintat CSM, Institutului Naţional al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor