Revoltă în diaspora. Noul Cod Fiscal îi face buni de plată

Victor Ponta şi Eugen Teodorovici
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) şi-a exprimat dezacordul cu privire la noile reglementări din Codul Fiscal legate de obligativitatea fiecărui cetăţean român din străinătate dar cu domiciliul în ţară, de a plătii 800 lei pe an reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie care din 2016 a fost stabilit la 792 de lei pe lună, reiese dintr-un comunicat de presă remis joi redacţiei.

"Această prevedere apare în noul Cod Fiscal, care a fost deja promulgat de Preşedintele României şi care se dorea să fie o relaxare fiscală. În acest moment doar în Europa lucrează mai mult de 3 milioane de români care au domiciliul stabil în România şi rezidenţă într-o altă ţară europeană. Majoritatea dintre aceste persoane plătesc o asigurare de sănătate în ţara unde lucrează şi nu ar fi cinstit să plătească în două ţări.

Pe de altă parte un număr mare dintre românii din afara graniţelor, chiar dacă nu şi-au cerut cetăţenie în ţara în care lucrează, vizitează România destul de rar şi doar în concedii. Sunt familii care merg în ţară odată la 5 sau 10 ani şi totuşi rămân cetăţeni români cu speranţa că într-o zi în România va fi mai bine şi ei se vor întoarce acasă", a transmis FADERE.

În opinia reprezentanţilor românilor din diaspora, este evidentă încercarea statului român de a găsi forme prin care să smulgă cât mai mulţi bani de la românii din diaspora.

"Cu doar câteva luni în urmă, premierul Victor Ponta spunea că soluţia pentru ca România să scape de sărăcie ar fi ca fiecare român din străinătate să plătească lunar câte 10 euro", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit FADERE, românii din străinătate îşi câştiga banii cu trudă şi cu mari sacrificii, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să îşi lase în ţara copiii sau o parte din familie

"Avem şi români care îşi plătesc cu greu cheltuielile pentru chirie sau întreţinere, dar fiecare face eforturi să pună un bănuţ deoparte pentru a-şi ajuta familia de acasă. În această situaţie, atitudinea statului român ar trebui să fie una de apreciere", a declarat preşedinte federaţiei, Daniel Tecu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne