Revelion 2013 în jurul lumii

Artificii pe cerul Londrei 1 ianuarie 2012
Artificii pe cerul Londrei 1 ianuarie 2012 (Dan Kitwood / Getty Images)

Insulele din Pacificul de Sud, Noua Zeelandă şi Australia, sunt primele ţări care vor sărbători trecerea în 2013. Pregătirile sunt în toi, însă, în toată lumea, cele mai multe ţări lăudându-se cu spectacole de artificii grandioase şi petreceri memorabile. Sunt însă şi zone în care ultima noapte din an nu se va sărbători.

Pentru prima dată, statul budist Birmania, ieşit din decenii de izolare şi înscris pe calea unei tranziţii democratice, va sărbători Revelionul alături de întreaga planetă printr-un spectacol pirotehnic prevăzut să se desfăşoare la Rangun, în prezenţa a 50.000 de oameni, transmite realitatea.net.

Pe de altă parte, Noua Caledonie este îngrijorată odată cu apropierea ciclonului Freda, care se afla luni la aproximativ 450 de kilometri nord-vest de uscat şi care ameninţă cu ploi puternice şi vânturi de circa 175 de kilometri pe oră, cu rafale de până la 240 de kilometri pe oră în ochiul ciclonului, potrivit Meteo France.

Peste 1,5 milioane de persoane urmează să asiste la un foc de artificii deasupra Golfului Sydney, care va lumina faimoasa sa Operă. Spectacolul a fost creat pe muzica vedetei pop Kylie Minogue. "Evenimentele organizate de Anul Nou la Sydney sunt cunoscute în lumea întreagă şi sunt văzute de peste un miliard de persoane, nu doar pentru că este primul mare spectacol din 2013, ci pentru că este cel mai frumos", a declarat Clover Moore, primarul oraşului.

Potrivit tradiţiei, familiile din Japonia profită de aceste câteva zile pentru a vizita temple, după care se retrag acasă, în faţa televizorului, pentru a se uita la emisiunea de la sfârşitul anului "Kohaku Uţa Gassen", urmărită de aproximativ 40% dintre japonezi.

În Filipine, sărbătoarea din acest an este plasată sub semnul taifunului Bopha, care s-a soldat cu peste 1.000 de morţi, la începutul lui decembrie, pe Insula Mindanao.

Totodată, în India, armata a anunţat anularea tuturor manifestaţiilor legate de Anul Nou, din cauza undei de şoc provocate de violarea în grup a unei tinere studente, care a murit din cauza rănilor suferite, cel mai recent exemplu al violenţelor la care sunt supuse femeile în această ţară.

Pe lângă trecerea în Noul An, ziua de luni mai înseamnă pentru Timorul de Est, o ţară marcată de o tranziţie sângeroasă către democraţie, retragerea în mod oficial a forţei internaţionale a ONU din această regiune din Pacific, după zece ani de independenţă.

La Dubai, focuri imense de artificii vor lumina cele 200 de etaje ale Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, pe fondul muzicii simfonice cântate în direct de Orchestra Filarmonică din Praga.

Pe continentul european, festivităţile organizate cu prilejul trecerii în noul an încep în Rusia, cu un foc de artificii în Piaţa Roşie din Moscova şi continuă până deasupra Tamisei, la Londra, după cele 12 sunete ale Big Ben care vor anunţa miezul nopţii, trecând prin numeroasele capitale europene, de la Stockholm şi până Lisabona.

Zecile de mii de persoane, inclusiv numeroşi turişti, aşteptaţi ca în fiecare an pe Champs-Elysees şi la poalele Turnului Eiffel, pentru a marca trecerea în 2013, nu se vor bucura de un spectacol pirotehnic întrucât la Paris nu este prevăzut un foc de artificii.

În Franţa, unde Revelionul este în mod tradiţional marcat prin incendierea de maşini, Ministerul de Interne va mobiliza aproximativ 53.000 de poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea securităţii, în special pe drumuri. Ministrul Manuel Valls a promis să comunice numărul vehiculelor incendiate, o practică abandonată începând din 2010, de către predecesorii săi de dreapta, mai anunţă realitatea.net. Potrivit sursei citate, militarii francezi din Afganistan vor petrece Revelionul în compania ministrului francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, sosit luni în tabăra militară Warehouse, la Kabul, după mai bine de o lună de la retragerea ultimelor trupe franceze de luptă. Franţa mai are doar aproximativ 1.500 de militari în această ţară, în principal personal logistic şi de pregătire.

La aproximativ 9.000 de kilometri depărtare, va fi pus în scenă "cel mai mare foc de artificii" din istoria Dakar-ului, în timpul unui "spectacol piro-muzical" care va fi lansat de la bordul a patru barje instalate în Oceanul Atlantic, la aproximativ 300 de metri de capitala senegaleză.

De cealaltă parte a Atlanticului, sute de mii de persoane sunt aşteptate în Times Square, la New York, să asiste la o tradiţie care durează de peste un secol şi anume coborârea timp de 60 de secunde, până la miezul nopţii, a unui glob de cristal multicolor. Spectacolul va fi întreţinut de cântăreţi de succes din acest an, printre care se numără Taylor Swift, Carly Rae Jepsen, precum şi cântăreţul sud-coreean Psy, al cărui hit "Gangnam Style" a depăşit pragul de un miliard de vizionări pe youtube.

La Rio de Janeiro, un foc de artificii de 16 minute va fi vizibil de pe plaja de la Copacabana, însă la Caracas, locuitorii vor fi privaţi de tradiţionalul concert de sfârşit de an, din Piaţa Bolivar, din cauza ultimelor veşti îngrijorătoare despre starea de sănătate a preşedintelui Hugo Chavez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură