Reuters: "Toţi ar fi murit dacă Rusia ar fi fost implicată în atacul din Salisbury" - explicaţie adresată unei victime a atacului cu Noviciok

Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018.
Poliţia cercetează un complex de locuinţe în oraşul britanic Amesbury, unde s-a afirmat că a fost folosit agentul chimic Novicioc, iulie 2018. (Getty Images)

Un bărbat britanic a cărui parteneră a murit după ce a fost expusă la agentul chimic Noviciok a fost informat de ambasadorul Rusiei în Marea Britanie că Moscova nu ar fi putut fi în spatele celor două atacuri din aprilie şi iunie 2018, întrucât ele ar fi ucis pe toată lumea, a declarat bărbatul publicaţiei Sunday Mirror.

Charlie Rowley, care a fost expus la rândul său la agentul Noviciok în 2018 după ce a intrat în contact cu o sticluţă de parfum contaminată, s-a întâlnit sâmbătă cu ambasadorul rus Alexander Iakovenko pentru a-l întreba de ce i-a ucis Moscova prietena, potrivit Reuters. Dawn Sturgess a murit în luna iulie.

“Dar nu am obţinut niciun răspuns. Am obţinut doar propagandă rusească. Ambasadorul a insistat să susţină că substanţa cu siguranţă nu a fost Noviciok-ul pe care l-au creat ei [ruşii], deoarece, dacă acesta ar fi fost cazul, substanţa i-ar fi ucis pe toţi”.

Ambasada a susţinut într-o declaraţie că Moscova încă doreşte o investigaţie transparentă asupra atacului din 4 martie 2018 din oraşului britanic Salisbury asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, însă a acuzat autorităţile britanice că “ascund circumstanţele incidentului”. În 30 iunie, alte două persoane - Charlie Rowley şi Dawn Sturgess - au fost expuse aparent la Noviciok în oraşul britanic Amesbury, aflat la câţiva km distanţă de Salisbury.

Procurorii britanici au identificat anul trecut doi cetăţeni ruşi despre care au precizat că au operat sub nume false – Alexander Petrov şi Ruslan Boşirov – şi pe care i-au acuzat de implicare în cazul Skripal.

Marea Britanie i-a acuzat pe cei doi bărbaţi ruşi în absenţă pentru tentativă de asasinare şi a precizat că suspecţii sunt ofiţeri ai serviciului militar de informaţii care ar fi acţionat aproape sigur la ordinele cuiva din eşalonul superior al conducerii statului rus. Kremlinul a negat implicarea în cele două cazuri de otrăvire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe