Retrospectivă Epoch Times 2012: Filmele anului
alte articole
La sfârşitul unui an productiv din punct de vedere cinematografic, Epoch Times vă prezintă o trecere în revistă a celor mai apreciate producţii filmografice lansate în acest an, câştigătoare ale unor competiţii internaţionale şi favorite la prestigioasele premii Oscar de anul viitor.
Reprezentanţii Los Angeles Film Critics Association au desemnat la începutul lunii decembrie, câştigătorul titlului ”Cel mai bun film al anului 2012”. Distincţia a fost adjudecată de lungmetrajului francez "Amour", regizat de Michael Haneke, în vreme ce Joaquin Phoenix a fost desemnat cel mai bun actor, pentru rolul său din drama "The Master".
Paul Thomas Anderson a fost numit de Los Angeles Critics Association, cel mai bun regizor al anului, pentru acelaşi film, "The Master", iar Amy Adams, care joacă în acelaşi lungmetraj, a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar.
Premiul la categoria "Cel mai bun montaj" a fost câştigat de "Zero Dark Thirty", thrillerul despre capturarea şi uciderea lui Osama Bin Laden. Recent, lungmetrajul regizat de Kathryn Bigelow, a fost recompensat şi cu premiile asociaţiilor Naţional Board of Review şi New York Film Critics Circle.
Emmanuelle Riva, în vârstă de 85 de ani, care joacă rolul unei foste profesoare de pian ce a suferit un accident vascular cerebral, în filmul "Amour", premiat cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din acest an, a fost desemnată cea mai bună actriţă a anului, la egalitate cu Jennifer Lawrence, care interpretează o văduvă tânără, în comedia cu accente dramatice "Silver Linings Playbook".
Totodată, criticii din Los Angeles l-au desemnat pe debutantul Dwight Henry, ”Cel mai bun actor în rol secundar”, pentru interpretarea sa din filmul independent "Beasts of the Southern Wild", iar premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat peliculei "Argo", regizată de Ben Affleck, despre drama unor ostatici din Iran.
Premiile Globurile de Aur, alături de trofeele decernate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild/ SAG) reprezintă, de multe ori, un bun indicator pentru identificarea peliculelor şi a actorilor cu mari şanse la premiile Oscar, care urmează să fie decernate în februarie 2013. De aceea, vă propunem o retrospectivă a nominalizărilor din acest an la cele două importante competiţii din cinematografie.
Pe 13 ianuarie, cinefilii vor afla cine sunt marii câştigători ai ediţiei cu numărul 70 a Galei Globurilor de Aur. Pelicula "Lincoln", în regia lui Steven Spielberg, a primit şapte nominalizări la premiile Globul de Aur 2013, printre care cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă, Daniel Day-Lewiscea mai bună regie şi cel mai bun scenariu. De asemenea, în clasamentul celor mai nominalizate pelicule la Golden Globes Awards se mai află şi producţiile "Django Unchained" şi "Argo", fiecare cu câte cinci nominalizări, inclusiv la categoria "cel mai bun film-dramă".
La categoriile dedicate producţiilor de televiziune, serialul "Homeland" se poate lăuda cu patru nominalizări.
Potrivit anunţului făcut la jumătatea lunii decembrie de reprezentanţii Sindicatului actorilor americani, drama "Lincoln", musicalul "Les Misérables" şi comedia "Silver Linings Playbook" au primit câte patru nominalizări la premiile ce urmează să fie decernate în cadrul celei de-a 19-a gale SAG Awards, eveniment care va avea loc pe 27 ianuarie 2013, la Los Angeles.
Cele trei pelicule favorite concurează la categoria "cea mai bună distribuţie dintr-un film", echivalentul premiului Oscar pentru cel mai bun film, acordat de Academia americană. Pentru această secţiune au mai fost selecţionate drama "Argo" şi comedia britanică "The Best Exotic Marigold Hotel".
La categoria "cel mai bun actor într-un film" au fost nominalizaţi Daniel Day-Lewis, pentru rolul din "Lincoln", Bradley Cooper, pentru evoluţia sa din "Silver Lining Playbook", John Hawkes, pentru rolul din "The Sessions", Hugh Jackman, pentru interpretarea sa din "Leş Misérables" şi Denzel Washington, pentru rolul din drama "Flight".
Pentru titlul de "cea mai bună actriţă dintr-un film" au fost nominalizate Jessica Chastain ("Zero Dark Thirty"), Marion Cotillard ("Des rouille et d'os"), Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), Helen Mirren ("Hitchcock") şi Naomi Watts ("The Impossible").
În domeniul televiziunii, la categoria "cea mai bună distribuţie într-un serial-dramă" au fost nominalizaţi actorii din producţiile "Downtown Abbey", "Boardwalk Empire", "Homeland", "Mad Men" şi "Breaking Bad", în vreme ce la categoria "cea mai bună distribuţie într-un serial-comedie" au fost nominalizate producţiile TV "30 Rock", "Glee", "The Big Bang Theory", "Modern Family", "Nurse Jackie" şi "The Office".
De asemenea, lungmetrajul "Lincoln" a primit un număr record de nominalizări (13), la premiile Critics' Choice Awards, inclusiv la categoria "cel mai bun film". Cel mai recent film regizat de Steven Spielberg este urmat în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări, de peliculele "Les Misérables" (11) şi "Silver Linings Playbook" (10).
La prestigioasele premii Critics' Choice 2013, care urmează să fie decernate pe 10 ianuarie 2013, concurează şi un român. Cineastul român Mihai Mălaimare Jr. a fost nominalizat la categoria ”Cea mai bună imagine”, cu filmul "The Master", regizat de Paul Thomas Anderson.
Topul celor mai bune filme din 2012 (American Film Institute)
La jumătatea lunii decembrie, American Film Institute (AFI) a făcut publică lista celor mai bune filme ale anului 2012, unul dintre primele topuri oficiale ale filmelor din anul care tocmai se încheie.
Pe lista întocmită de critici de film şi reprezentanţi ai industriei de divertisment, se află pelicula "Argo", regizată de Ben Affleck, lungmetrajul "Life of Pi", de Ang Lee, drama "Lincoln", de Steven Spielberg, comedia "Moonrise Kingdom", de Wes Anderson, musicalul "Les Misérables", lungmetrajul "The Dark Knight Rises", cel mai recent film din seria "Batman" şi thrillerul western "Django Unchained", regizat de Quentin Tarantino.
Marile absente de pe lista American Film Institute sunt filme cu încasări importante, printre care drama "The Master" şi mult aşteptatul film "The Hobbit".
De asemenea, membrii Academiei de film americane au alcătuit şi o listă care include cele mai bune 10 producţii de televiziune din acest an. Alături de serialul "Mad Men", pe această listă prestigioasă se mai află producţiile "The Walking Dead","American Horror Story", "Homeland", "Girls", comedia "Modern Family", producţia SF "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones", filmul de televiziune "Game Change" şi show-ul comicului american Louis C.K., "Louie", transmite rtv.net.
Luând în considerare clasamentele şi nominalizările anunţate până în acest moment, numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale s-au grăbit să anticipeze cine vor fi laureaţii de anul acesta ai premiilor Oscar.
”The Dark Knight Rises”, ”Argo”şi ”The Master” sunt câteva dintre filmele cotate cu mari şanse la câştigarea premiului la categoria "Cel mai bun film al anului”, oferite de Academia Americană de Film.
Totodată, producţiile "Brave", "Frankenweenie" şi "Hotel Transylvania", "Wreck-It Ralph" şi "Madagascar 3: Europe's Most Wanted" sunt filme de animaţie care s-au bucurat de un mare succes şi care sunt propuse pentru nominalizarea la Oscar.
"Hobbitul: O călătorie neaşteptată", "Lincoln", "Mizerabilii", "Hitchcock" şi "Looper: Asasin în viitor" sunt câteva dintre candidatele la premiul Oscar pentru cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură
Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 10 ianuarie, iar gala de decernare a prestigioaselor distincţii va avea loc pe 24 februarie anul viitor.