Retragerea de la guvernare. Ciolacu se victimizează: "Nu trebuie să mănânc după jos. Partenerii, în loc să construim ceva normal, aruncă cu pietre"

Marcel Ciolacu (Captură video)
Loredana Diacu
19.12.2024

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a victimizat în cadrul unei conferinţe de presă de lipsă de respect din partea USR, acreditând ideea că acesta este motivul pentru care partidul său se retrage de la guvernare: "Asta nu înseamnă că trebuie să mănânc de pe jos. Şi partenerii, în loc să construim ceva normal, aruncă cu pietre", a susţinut el.

Ciolacu a mai admis că nu a anunţat toţi liderii din partid - nici măcar pe miniştri - despre decizia sa şi a reiterat faptul că PSD va vota un guvern minoritar.

Redăm dialogul lui Ciolacu cu presa:

Reporter: Care a fost momentul în care aţi decis că PSD trebuie să facă un pas în spate din această alianţă cu PNL şi USR, înainte sau după şedinţa de ieri de la Palatul Victoria?

Marcel Ciolacu: Astăzi dimineaţă, în discuţiile avute cu colegii mei, după anumite atitudini. Repet, ştiţi foarte bine, am primit şi jigniri, şi atacuri. Nu poţi să porneşti la drum... Acum trei ani am pornit la drum cu respect între parteneri. Am pornit la drum cu un plan clar între parteneri într-o situaţie complicată a României.

Eu nu puteam să decid, în mandatul meu de prim-ministru, să nu dezvolt România având resursa din banii europeni. Cred că cel mai uşor ar fi fost să nu facem aceste autostrăzi, să nu fi investit 120 de miliarde. Anul acesta, record, faţă de 2022, cred că au fost vreo 74 de miliarde, ca să înţelegem proporţiile, peste 7% din PIB. Şi n-am mai fi vorbit despre un deficit bugetar şi o apocalipsă. Eu am tot spus, de fiecare dată, că nu voi opri dezvoltarea României şi nu o să ratez banii europeni. Şi am venit şi cu graficul de şapte ani, astfel încât să poată fi suportat de România fără mari eforturi.

Reporter: Deci dumneavoastră spuneţi că aţi anunţat colegii din partidul... Dar am vorbit astăzi cu unii social-democraţi şi nu ştiau despre aceasta.

Marcel Ciolacu: N-am vorbit cu toţi, am vorbit cu colegii din conducere.

Reporter: Cu miniştri, spre exemplu, aţi vorbit?

Marcel Ciolacu: Nu.

Reporter: Domnul Rafila nu ştie.

Marcel Ciolacu: Domnul Rafila nu este în conducerea partidului.

Reporter: Deci doar pe conducerea partidului...

Marcel Ciolacu: Vedeţi cum reuşim noi să vorbim lucruri irelevante. Eu sunt un politician care îşi asumă lucruri. Şi eu îmi asum această decizie. Normal că va urma o discuţie şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, şi cu preşedintele UDMR, sper din tot sufletul şi cu doamna preşedintă a USR, pentru că toţi trebuie să vedem adevărul. Dar eu nu pot merge şi nu pot împinge colegii mei să intrăm într-o aventură politică fără un minimum de respect, şi creând totuşi un guvern pentru patru ani.

Dacă cineva crede că eu, Marcel Ciolacu, voi împinge colegii mei într-o aventură politică pe o perioadă limitată de timp, în funcţie de cine câştigă, cu toate jocurile politice ale fiecărui partid, atunci pe mine m-au pierdut ca partener. Ori construim ceva cu respect, ceva pe patru ani, de durată, o coaliţie stabilă în Parlament, să demonstrăm românilor că aceasta este calea de urmat, ori prefer... şi nu am nicio problemă... cu cine am vorbit, de ce am vorbit, tot timpul ne-am pierdut în detalii. E vorba aici de principii.

Reporter: Dar unde s-au blocat concret discuţiile?

Marcel Ciolacu: Nu s-au blocat nicăieri. Ieri am văzut un partener cu care am stat la masă multe ore şi multe zile, care nu vrea să se „murdărească” de PSD. Şi i-e silă să stea la masa cu PSD-ul. Domnule, nu avem nicio problemă. Totuşi, aşa, într-un picior, cu PSD-ul ăla care ne-a furat sute de mii de voturi, cu atacurile pe mine, cu toată manipularea din social media făcută – după cum am văzut şi eu şi am citit şi eu, şi de alte state străine implicate – Partidul Social Democrat şi de această dată este cel mai mare partid din România.

Eu nu văd ce silă am putut să transmit eu, ce sentimente de ură am putut să transmit, când am respectat fiecare coleg din interiorul Guvernului României, indiferent de culoare politică. Atunci, cred că e cel mai bine ca PNL, USR, UDMR, minorităţile naţionale să preia guvernarea şi să dezvolte România.

Reporter: Ce se întâmplă cu guvernarea mai departe?

Marcel Ciolacu: O votăm!

Reporter: Vă întreb, pentru că dumneavoastră spuneţi că din maturitate faceţi un pas în spate. În urmă cu ceva timp spuneaţi că cei care dau dovadă de maturitate politică trebuie să-şi asume guvernarea, iar în acest moment PSD face un pas în spate. USR a părut că face un pas în spate.

Marcel Ciolacu: Asta nu înseamnă că trebuie să mănânc de pe jos. Şi partenerii, în loc să construim ceva normal, aruncă cu pietre. Dacă nu am înţeles... Eu am înţeles ceva din votul românilor. Şi colegii, fiindcă am vorbit foarte mult. Declicul s-a întâmplat după ce românii ne-au dat 50% pe o listă comună. Pe urmă a început un circ total din care nimeni n-a mai înţeles nimic. Cât a avut AUR-ul la europarlamentare?

Reporter: Al doilea partid.

Marcel Ciolacu: Al doilea partid, dar după o majoritate de 50%. Deci am reuşit să stopăm, prin maturitate politică şi prin bună guvernare, un fenomen naţionalist, suveranist, extremist – fiecare îi spune cum doreşte – care are o amploare în întreaga Europă. Deci aceea era soluţia. Cei care au decis să rupă acea soluţie pe care ne-am asumat-o împreună să răspundă aşa cum se cuvine.

Reporter: Dar aţi spus după prezidenţiale că este nevoie de stabilitate în ţară.

Marcel Ciolacu: Păi, uitaţi, anunţul meu este de stabilitate. Partidul Social Democrat va vota un guvern minoritar. Nu mă certaţi pentru ceea ce ar trebui să facă alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor