Reţele chineze folosesc schema "pig-butchering" şi companii fantomă din UK pentru escrocherii la nivel mondial. Cum funcţionează

(Youtube - captură ecran)

O investigaţie dezvăluie că peste 150 de firme false, multe dintre ele având legături cu China, ţintesc oamenii online, le frâng inimile - şi le golesc conturile bancare, relatează The Guardian .

Iată cum se petrec lucrurile, potrivit publicaţiei amintite.

O femeie întâlneşte un bărbat online şi flirtează. Apoi, după câteva săptămâni, încep să-şi imagineze un viitor împreună. Dar după câteva luni, unul dintre ei se trezeşte abandonat şi fără economiile de-o viaţă.

Sună ca o înşelătorie clasică de dragoste, dar nu este aşa. Este vorba de "pig-butchering - măcelul porcilor": o formă brutală, elaborată şi în expansiune rapidă a crimei organizate, care implică adesea sindicate criminale, sclavi ai zilelor noastre şi victime din întreaga lume.

De când a ieşit în evidenţă în 2021, frauda - care presupune ca escrocii să îşi pregătească victimele înainte de a fura sume uriaşe în criptomonede - a dus la pierderi de sute de milioane de lire sterline şi a provocat avertismente din partea Interpolului şi a FBI.

Luna trecută, o anchetă a aflat că o victimă din Marea Britanie, un fost ofiţer de poliţie şi tată din Wiltshire, s-a sinucis după ce a pierdut aproximativ 100.000 de lire sterline - întreaga sumă forfetară de pensie - într-o înşelătorie care poartă amprenta "măcelul porcilor".

Acum, o investigaţie a Observer şi a Biroului de Investigaţii Jurnalistice a descoperit că bandele globale de crimă organizată folosesc Marea Britanie că bază virtuală pentru operaţiunile lor - exploatând în mod sistematic legile destul de relaxate de înregistrare a companiilor pentru a realiza fraude la scară industrială.

Analiza a identificat 168 de companii britanice acuzate de gestionarea frauduloasă a criptomonedelor sau a schemelor de tranzacţionare a valutei străine, aproximativ jumătate dintre acestea fiind probabil legate de înşelăciuni legate de tăierea de porci.

Înregistrate la adrese care includ un magazin gol din Croydon, un apartament deasupra unui restaurant chinezesc din Somerset şi un apartament de consiliu într-un bloc din estul Londrei, zeci de firme au o adresă comună, un birou sau sunt legate prin înregistrări de domenii, ceea ce indică faptul că ar putea fi conectate. Marea majoritate a directorilor de companii sunt rezidenţi în China.

Societăţile nu par să aibă legături reale cu adresele la care pretind că îşi au sediul, iar detaliile despre proprietarii reali sunt puţine. Faptul că proprietăţile au fost legate de fraude este adesea cunoscut de autorităţile britanice.

Cu toate acestea, în ciuda dovezilor numeroase privind activitatea frauduloasă şi a preocupărilor legate de posibilitatea ca veniturile să fie spălate prin intermediul Regatului Unit, nu s-au luat prea multe măsuri pentru a combate companiile escroace sau pentru a împiedica deschiderea altora noi.

"Acesta este un scandal la fel de mare ca oricare dintre scandalurile financiare pe care le-am văzut în ultimii 20 de ani. Este un eşec abject din partea guvernului britanic faptul că nu a făcut nimic în acest sens, spune Graham Barrow, expert în combaterea spălării banilor.

Termenul "măcelul porcilor" [pig-butchering - engleză] provine din chineză sha zhu pan şi se referă la procesul de îngrăşare lentă a unui porc în vederea sacrificării. În escrocheriile de tip pig-butchering, victimele sunt pregătite o perioadă îndelungată pentru a le câştiga încrederea.

Infracţiunea a devenit larg mediatizată în China în jurul anului 2019, dar de atunci s-a răspândit în întreaga lume. În 2021, FBI a primit plângeri legate de escrocherii cripto romantice în SUA, care au dus la pierderi de 429 de milioane de dolari. În Marea Britanie, nu există date specifice privind "măcelul porcilor", dar, la nivel naţional, fraudele criptografice sunt în creştere rapidă. Anul trecut, până în decembrie, pierderile raportate în toate escrocheriile cripto au crescut cu 72%, ajungând la peste 329 de milioane de lire sterline, potrivit ActionFraud.

Într-un caz tipic, un escroc, care se prezintă adesea ca o femeie sau un bărbat asiatic tânăr, atractiv şi bogat, începe să vorbească cu o potenţială victimă. Uneori intră în legătură pe reţelele de socializare, prin intermediul unei aplicaţii de învăţare a limbilor străine, al unui site de întâlniri sau prin intermediul unui SMS cu "număr greşit". Ei încep să vorbească mai des, să facă schimb de selfie-uri - uneori explicite - şi, în unele cazuri, să înregistreze note vocale.

Apoi, după un timp, apare criptomoneda. Escrocul menţionează că utilizează o anumită platformă de tranzacţionare sau un portofel virtual, iar victima este tentată să o încerce. Persoana nu ştie că aceasta platformă online sau acest portofel este fraudulos şi că, fără să-şi dea seama, a cedat escrocului controlul asupra numerarului său.

Timpul trece, conversaţia continuă şi încrederea se consolidează. Victima ar putea vedea un randament al investiţiei iniţiale şi este încurajată să transfere sume din ce în ce mai mari. "Porcul" a fost hrănit şi îngrăşat; acum poate fi măcelărit. Victima este convinsă să facă un alt transfer care implică o sumă mult mai mare de bani. Apoi, banii şi escrocul dispar.

O victimă din Marea Britanie, Sam, a descoperit că a pierdut 54.000 de lire sterline în urma unei escrocherii de tip "măcelul porcilor" în decembrie 2021. Cu aproximativ o lună mai devreme, inginerul mecanic, în vârstă de 46 de ani, începuse să vorbească cu "Jessica", o chinezoaică în vârstă de 30 de ani stabilită la New York, după ce aceasta i-a trimis un mesaj pe Instagram. El se despărţise recent de soţia sa, iar tatăl său fusese diagnosticat cu cancer.

După câteva săptămâni de chat, Jessica a menţionat cripto. Sam a fost de acord să facă un transfer mic la început, către o platformă pe care i-a recomandat-o "prietena" lui, iar apoi transferuri mai mari.

"Nu încercam să fiu lacom... tot ce încercam să fac era să câştig nişte bani în plus pentru un depozit", a explicat bărbatul.

Când Jessica i-a sugerat să investească mai mulţi bani, a devenit suspicios. O căutare a imaginii pe Google a confirmat că identitatea acesteia nu era reală: fotografiile fuseseră furate de la un model japonez. El s-a confruntat cu escroaca, care l-a blocat pe whatsapp.

Când şi-a verificat portofelul de criptomonede, soldul era zero.

"M-am dus în baie şi m-am holbat la oglindă timp de aproximativ o jumătate de oră", spune Sam.

După mai bine de un an, încă se străduieşte să se împace cu situaţia. Încă nu şi-a recuperat banii şi nu ştie dacă îi va recupera vreodată. Nu a spus familiei sale despre înşelătorie şi a petrecut un an fără să-şi vadă prietenii apropiaţi. În timp ce îşi spune povestea, se caracterizează în mod repetat ca fiind "prost".

"Oamenii vor spune: 'Ce idiot. Cum te-ai lăsat păcălit?' Dar la momentul respectiv am crezut că această persoană era sinceră şi, pentru că nu mă aflam într-un spaţiu emoţional prea bun, m-am lăsat păcălit. I-am permis persoanei să profite de mine şi să mă manipuleze", a afirmat el.

Adesea, conversaţiile urmează un scenariu. Troy Gochenour, în vârstă de 50 de ani, rezident în Ohio, care a pierdut 25.600 de dolari şi care acum este voluntar pentru Organizaţia Globală Anti-Scam (Gaso), îşi aminteşte că "Penny", pe care a cunoscut-o pe aplicaţia de întâlniri de pe Facebook, i-a spus că îi era teamă să vorbească prin apel video din cauza unui incident traumatizant în care "conducea o maşină, făcea videochat cu un prieten, iar prietenul a avut un accident de maşină şi a murit".

"Mai târziu, am citit un scenariu pe care Gaso îl obţinuse de la unul dintre escroci şi menţiona exact această idee", spune el.

În spatele scenei, industria este şi mai sinistră. Anul trecut, o investigaţie realizată de ProPublica a dezvăluit că mii de oameni din China şi din Asia de Sud-Est erau traficaţi pentru a munci în "fabrici ilegale de fraudă" conduse de sindicate criminale chinezeşti, multe dintre ele în oraşul cambodgian de coastă Sihanoukville. Atraşi de anunţuri false de locuri de muncă, lucrătorii sunt constrânşi să fraudeze oameni din întreaga lume. Dacă opun rezistenţă, pot fi "bătuţi, privaţi de hrană sau electrocutaţi. Unii sar de la balcoane pentru a scăpa", se arată în raport. Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Cambodgia, profesorul Vitit Muntarbhorn, a comparat condiţiile de muncă cu un "iad viu".

În februarie 2022, Toby, în vârstă de 32 de ani, o victimă britanică a metodei "măcelul porcilor", a fost înşelată cu 115.000 de lire sterline de o femeie pe care a cunoscut-o pe aplicaţia de întâlniri Hinge. În ziua în care şi-a dat seama ce s-a întâmplat, trebuiau să aibă prima lor întâlnire - o cină la un restaurant din Ilford.

În schimb, a primit un mesaj în care i se spunea să nu meargă şi îl avertiza să nu mai transfere niciun ban.

"Totul este fals. Fondurile dvs. ... au ajuns în buzunarele escrocilor. Nu vreau să fac [asta]. Sunt forţat să lucrez într-un grup infracţional. Îţi trimit asta în secret", scria în mesaj.

Cheia succesului escrocheriilor de tip "pig-butchering" este convingerea victimelor că folosesc o platformă de tranzacţionare sau un portofel virtual legitim. Pentru a face acest lucru, grupurile infracţionale înfiinţează companii reale la care pot face apoi referire pe site-urile lor de înşelăciune, creând o aparenţă de legitimitate.

Timp de trei luni, am identificat 168 de astfel de companii înregistrate prin intermediul Companies House - registrul oficial al întreprinderilor din Regatul Unit - care au fost folosite pentru a înşela victime din Regatul Unit, SUA, Canada, Turcia, Germania şi Polonia cu milioane de lire sterline.

Victimele înşelate prin utilizarea companiilor britanice în acest mod ne-au spus că, dacă firmele nu ar fi fost înregistrate oficial aici, nu ar fi investit niciodată.

Unul dintre ei, un inginer de software din California care a pierdut 536.789 de dolari într-o înşelătorie "pig-butchering" legată de Zion Global Ltd, o firmă înregistrată în Weston-super-Mare, a declarat că statutul britanic i-a conferit o "credibilitate falsă".

"Crezi că ai o cale de a te îndrepta împotriva lor dacă îţi iau toţi banii. Dacă această companie ar fi fost înregistrată în China, nu aş fi avut încredere în ea. Pur şi simplu nu aş fi avut încredere", spune el.

Locuitorii care locuiesc la adresele la care sunt înregistrate companii de escrocherie sau care conduc afaceri legitime spun că şi ei au de suferit.

La adresa din Weston-super-Mare, unde 17 companii suspectate de escrocherie, inclusiv Zion, sunt înregistrate într-un apartament situat deasupra unui restaurant chinezesc, proprietarul, Jin Lin, a declarat că firmele au fost înfiinţate acolo fără consimţământul său şi că nu ştie cine se află în spatele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne