Reţea de ”sclavie” destructurată în Covasna: 17 adulţi şi 8 minori, obligaţi la 17 ore de muncă pe zi

Procurorii DIICOT din Iaşi au reţinut vineri, pentru 24 de ore, trei bărbaţi din judeţul Bacău, sub acuzaţia că au exploatat 25 de persoane, dintre care opt minori, pe care i-au obligat să muncească în agricultură în judeţul Covasna.
Poliţişti (Epoch Times România)
Epoch Times România
02.11.2012

Procurorii DIICOT din Iaşi au reţinut vineri, pentru 24 de ore, trei bărbaţi din judeţul Bacău, sub acuzaţia că au exploatat 25 de persoane, dintre care opt minori, pe care i-au obligat să muncească în agricultură în judeţul Covasna.

Niţă Gheorghe (37 de ani), Panaite Cătălin (34 de ani) şi Niţă I. Gheorghe (54 de ani), din Bacău, au exploatat, în intervalul august - septembrie, 25 de persoane, dintre care opt erau minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, informează DIICOT. Suspecţi vor fi duşi în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Victimele erau aduse în comuna Zăbala, judeţul Covasna, unde erau obligate să muncească aproximativ 17 ore pe zi în agricultură. În plus, cei trei indivizi îi supuneau la violenţe fizice şi psihice, îi hrăneau rar şi îi obligau să trăiască în condiţii inumane, informează evz.ro.

Mărturiile victimelor sunt cutremurătoare

Persoanele, care erau din Slobozia, au mers la ferma din Covasna în căutarea unui loc de muncă. Au ajuns să culeagă cartofi de dimineaţă până seara timp de 18 zile, erau înfometaţi, agresaţi şi înjosiţi de către proprietarii fermei. Locul unde erau cazaţi era un beci plin de igrasie, unde se găseau gândaci, şobolani şi şopârle. Actele de identitate şi telefoanele victimelor au fost confiscate de către suspecţi.

Beciul, unde erau cazate cele 25 de persoane, era lung de 60 de metri, proprietarii denumindu-l în derâdere „hotel”.

„Am observat dintr-un capăt într-altul, pe stânga şi pe dreapta, cu un culoar pe mijloc, confecţionate două pătule din scândură, pe butuci din lemn, pătule care erau umplute cu paie, iar peste paie erau aşezaţi saci de rafie. Mi-am dat seama că aceste pătulele erau de fapt pentru depozitarea cartofilor şi nicidecum nu erau paturi pentru dormit oameni. Nici nu s-a pus problema de vreo pătură sau vreun cearşaf pe care să dormim, pereţii erau scorojiţi, mucegăiţi, un aer irespirabil, parcă eram într-o peşteră. Am văzut că din pereţi ieşeau nişte vietăţi, posibil şerpi sau şopârle şi ne-a fost foarte frică. În acea seară am primit doar două pâini de mâncare şi un baton de parizer de aproximativ un kilogram, hrană pe care am împărţit-o la 21 de persoane, fiindu-ne insuficientă. Apa potabilă şi de spălat o procuram dintr-o cisternă care era în apropierea halei, avea un gust sălciu şi sifonat, impropriu consumului”, le-a relatat una dintre victime procurorilor DIICOT.

Condiţii inimaginabile

În ziua următoare, au fost puşi să culeagă cartofii scoşi la nivelul solului de un utilaj agricol. „Ne obliga să stăm pe brânci, nelăsându-ne să ridicăm capul şi să ne uităm unul la altul sau să vorbim între noi”, au relatat victimele.

Între orele 6.30 şi 15.00 au fost obligaţi să muncească fără să primească apă sau mâncare. În momentul în care una dintre victime a cerut mâncare a fost agresat de Gheorghe Niţă, cel care era responsabil de paza acestora. După acest episod le-a adus, celor 25 de persoane, doar două pâini şi două batoane de parizer.

După patru zile de muncă în aceste condiţii, oamenii nu mai puteau suporta şi au cerut banii pentru perioada muncită şi actele pentru a se întoarce acasă. Constantin Niţă i-a lovit cu palma peste faţă pe mai mulţi dintre ei, după care i-a închis în beci. „Atunci a început să ţipe şi să ne spună că pe el nu-l interesează absolut nimic, că el are relaţii la poliţie, la Parchet şi tatăl său este preşedintele rromilor pe judeţul Bacău şi tatăl său are pistol, iar dacă noi vom încerca să plecăm vom fi găsiţi imediat şi împuşcaţi. De frică, noi am acceptat umilinţa şi ne-am retras cu toţii în dormitorul improvizat–beci”, a relatat o altă victimă.

"Pâinea şi cuţitul sunt în mâinile mele"

Constantin Niţă i-a ameninţat, bătut şi obligat la muncă pe cei 25 de oameni, şi considera că „pâinea şi cuţitul sunt în mâinile sale”. „Aproape în fiecare seară, Gheorghe Niţă urina prin aerisirea beciului către interiorul acestuia, iar urina ajungea pe cei care dormeau în dreptul aerisirii, doi copii Claudiu şi Adrian. Aceştia îl rugau să nu mai facă acest lucru, dar el râdea şi le spunea că este bine pentru creşterea părului”, a povestit unul dintre minori. O zi de muncă la cules cartofi era de la 6.30 la ora 19.00, inclusiv sâmbăta şi duminica. Una dintre victime a reuşit să fugă din beci şi s-a dus la secţia de poliţie, iar apoi procurorii DIICOT au intervenit şi au făcut primele reţineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor