Restaurantele 'La Mafia' din Spania provoacă stupefacţie şi îngrijorare în Italia
alte articole
Reţeaua de restaurante spaniole intitulată 'La Mafia' a stârnit stupefacţie şi îngrijorare în Italia, unde lumea se întreabă ce s-ar întâmpla dacă la Milano sau la Roma s-ar deschide localuri denumite 'ETA', notează vineri El Periodico.
'Mafia are o semnificaţie profundă' la noi în ţară, iar această denumire 'nu poate fi utilizată în scopuri comerciale', a deplâns Maurizio de Lucia, procuror adjunct al Direcţiei Naţionale Antimafia (DDA).
Ziarul La Repubblica i-a informat marţi pe cititorii italieni despre existenţa acestei francize de 34 de localuri spaniole - cu aproximativ 400 de angajaţi şi cu perspectiva deschiderii altor 15 - purtând numele de 'La Mafia', care funcţionează la Madrid, Zaragoza şi în alte oraşe spaniole.
Reporterul ziarului, Attilio Bolzoni, relatează că a făcut această 'descoperire' săptămâna trecută în timpul unui sejur, când pe drumul de la aeroport spre Madrid s-a pierdut şi a nimerit în centrul comercial La Vaguada, din capitala spaniolă. 'Bine aţi venit în marea noastră familie', i s-a spus reporterului când acesta, împins de curiozitate, a păşit în localul 'La Mafia', unde a acceptat chiar să facă parte din club, pentru a beneficia de o reducere de cinci la sută.
Franciza, care a apărut în anul 2000 la Zaragoza, are deja peste 40.000 de membri. În imaginile video publicate de ziarul La Repubblica se poate vedea interiorul localului, decorat cu fotografii vechi în care apar mafioţi legendari precum Al Capone sau Corleone - de la satul cu acelaşi nume unde s-a născut Cosa Nostra - alături de simboluri, embleme şi texte informând despre locurile, satele şi oraşe legate de mafie.
Reporterul italian a vorbit cu şeful de sală, care i-a mărturisit, cu respect: 'Aici ne temem foarte tare de mafie'. Pablo Martínez, responsabil pe probleme de comunicare al firmei şi cel care a inventat franciza, spune că 'numele de Mafia este recunoaşterea unei mărci absolute, un semnal de atenţiei, de care toată lumea îşi va aminti'.
Responsabilii La Mafia, care au vorbit cu reporterul italian în mai multe oraşe ale Spaniei, 'au cerut scuze italienilor dacă se simt ofensaţi', subliniind că 'nu aceasta a fost intenţia lor'. În urmă cu doi ani, un student de la Universitatea din Milano a scris o lucrare de diplomă de 111 de pagini intitulată 'Cazul restaurantelor La Mafia din Spania'.
În clipul postat de ziar se vede cum reporterul prezintă o hartă a Spaniei în care sunt marcate diferite oraşe însoţite de texte referitoare la clanurile mafiote adevărate. 'În societatea noastră degradată există riscul de a prezenta ca învingători nişte modele pe care tinerii le observă cu atenţie', comentează procurorul adjunct De Lucia, care precizează că 'până la un moment dat legislaţia spaniolă a permis şefilor mafioţi să se refugieze în Spania', ţară în care s-au instalat 'nu doar capii sicilieni'.