Republicanul John Bolton denunţă discuţiile cu Iranul şi cere luarea de măsuri militare
alte articole
Politicianul republican John Bolton a denunţat discuţiile nucleare care au loc între Iran şi grupul de ţări P5 + 1, cerând Statelor Unite să lanseze imediat o ofensivă militară împotriva Teheranului pentru a-i afecta infrastructura nucleară.
Bolton, fost ambasador american la ONU în timpul administraţiei George W. Bush, a făcut aceste remarci într-un articol publicat joi de ziarul american New York Times.
“Concluzia inevitabilă este aceea că Iranul nu va renunţa prin negocieri la programul său nuclear. Nici sancţiunile [americane] nu vor duce la blocarea construirii unei infrastructuri ample şi complexe pentru arme”, a declarat Bolton.
“Adevărul incomod este acela că numai o acţiune militară – precum atacul Israelului din 1981 asupra reactorului Osirak al lui Saddam Hussein sau distrugerea de către Israel, în 2007, a unui reactor nuclear sirian, proiectat şi construit de Coreea de Nord – pot realiza ceea ce este necesar. Timpul este foarte scurt, dar un atac încă poate garanta un succes”, a adăugat el.
Bolton a susţinut că un atac al SUA probabil nu va distruge întreaga infrastructură nucleară iraniană dar, “prin înlăturarea unor legături cheie din ciclul de producere a combustibilului nuclear, programul iranian ar putea fi dat înapoi cu 3 sau 4 ani”.
Articolul lui Bolton este publicat într-un moment în care oficialii iranieni şi cei ai grupului de ţări P5 + 1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) sunt implicaţi în negocieri intense cu scopul de a realiza un acord cuprinzător şi final asupra programului nuclear iranian până la expirarea unui termen limită, până la 1 iulie 2015.
Israelul şi unii membrii ai Partidului Republican american acuză Iranul că are o agendă militară în ceea ce priveşte programul său nuclear civil. În baza aceleaşi suspiciuni, Washingtonul şi aliaţii săi au impus o serie de sancţiuni împotriva Teheranului.
Totuşi, Iranul respinge acuzaţiile şi susţine că este un semnatar dedicat al Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNN) şi un membru al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), adăugând că are dreptul de a folosi tehnologia nucleară în scopuri paşnice.
În plus, AIEA a desfăşurat numeroase inspecţii la unităţile nucleare ale Iranului dar nu a găsit niciodată o dovadă care să arate că programul nuclear civil iranian a fost redirecţionat către producţia de arme nucleare.
Israelul, în schimb, a respins apelurile globale de a se alătura TNN-ului şi nu permite inspectorilor internaţionali să îi monitorizeze programul nuclear controversat.
În articolul său, Bolton a apărat programul nuclear israelian, susţinând că Israelul nu a “declanşat o cursă a înarmării” în Orientul Mijlociu. “Alte state din regiune au înţeles – chiar dacă nu au putut să recunoască public – că arsenalul nuclear al Israelului are un scop de intimidare [la adresa inamicilor săi] şi nu reprezintă o măsură ofensivă”.
Problema discuţiilor nucleare a atras în ultimele luni o tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Israel. De altfel, la începutul acestei luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat o invitaţie controversată de a se adresa în faţa Congresului american pentru a avertiza legiuitorii SUA în privinţa “unui Orient Mijlociu nuclearizat şi a consecinţelor terifiante care ar rezulta din această situaţie... consecinţe pentru întreaga umanitate”.
Mai mult, în cea mai evidentă istare de tensione a relaţiilor dintre SUA şi Israel, Pentagonul a desecretizat un document care dezvăluie dimensiunea programului nuclear al Israelului, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.
Israelul nu neagă, dar nici nu confirmă faptul că ar avea arsenal nuclear. Cu toate acestea, un israelian pe nume Mordechai Vanunu, a făcut în 1986 declaraţii pentru un ziar britanic, afirmând faptul că Israelul construia bombe nucleare în buncăre subterane în complexul industrial de la Dimona. Vanunu, aflat la momentul respectiv în Marea Britanie, a fost atras într-o capcană de către agenţi Mossad şi răpit în Israel, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.