Republica Moldova va recunoaşte actele de stare civilă transnistrene

Cu toate că cei mai mulţi experţi în domeniul transnistrean critică aşa-zisele negocieri în formatul „1+1” între Chişinău şi Tiraspol, autorităţile Republicii Moldova a votat o iniţiativă legislativă ce prevede recunoaşterea actelor de stare civilă emise în stânga Nistrului.
Oficiul stării civile din Tiraspol (novostipmr.com)
Maria Maevschi
23.12.2017

În cadrul şedinţei Parlamentului de vineri, 22 decembrie, deputaţii democraţi, socialişti şi popular-europeni au votat în a doua lectură, iniţiativa legislativă ce prevede recunoaşterea de către autorităţile de la Chişinău a actelor de stare civilă emise de aşa numitele organe ale regiunii transnistrene.

În urma modificărilor la Legea privind actele de stare civilă, art. 13 se completează cu un nou alineat (3), cu următorul cuprins: „faptele de stare civilă produse şi înregistrate în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender pot fi confirmate, prin eliberarea documentelor de stare civilă de către autorităţile competente al Republicii Moldova, în cazul în care înregistrarea lor s-a produs în condiţii identice cu cele reglementate de cadrul legal al Republicii Moldova”.

Potrivit propunerii votate astăzi în Parlament, aceste modificări ar veni în întâmpinarea reglementării conflictului transnistrean, contribuind în mod direct la consolidarea încrederii cetăţenilor din stânga Nistrului, contribuind astfel, la procesul de reintegrare a teritoriului Republicii Moldova.

Menţionăm că, iniţial, despre procesul de reintegrare vorbea doar şeful statului, Igor Dodon, şi fracţiunea PSRM, iar legea privind recunoaşterea actelor de stare civilă a fost votată şi de Partidul Democrat, precum şi de Partidul Popular European din Moldova.

Notabil este faptul că aşa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat în nenumărate rânduri că Transnistria nu se gândeşte la reintegrarea cu Republica Moldova, specificând că locuitorii din stânga Nistrului îşi doresc să adere la Federaţia Rusă.

Amintim că recent, cu participarea premierului Pavel Filip şi a liderului de la Tiraspol, a avut loc redeschiderea Podului peste râul Nistru, ce leagă localităţile Gura Bicului şi Bîcioc după o pauză de 25 de ani, iar ulterior au fost semnate patru înţelegeri care vizează funcţionarea şcolilor cu grafie latină, accesul la terenurile agricole de după traseul Dubăsari - Tiraspol, recunoaşterea diplomelor transnistrene şi restabilirea legăturilor telefonice între malurile Nistrului. Analistul politic Oazu Nantoi specifica atunci că semnarea acestor înţelegeri între Chişinău şi Tiraspol a putut fi posibilă doar datorită factorilor de decizie de pe cele două maluri ale Nistrului, făcând referire la Krasnoselski şi Plahotniuc.

„Ar fi sinucigaş, dacă Republica Moldova ar reintegra o Transnistrie cu baze militare şi căşti roşii de pacificatori ruseşti. Asta ar fi absolut sinucigaş”, a declarat recent experta germană, Anneli Ute Gabanyi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor