Marea Britanie: Primele rezultate la alegerile locale şi europene sugerează câştiguri semnificative pentru UKIP

Liderul UKIP, Nigel Farage.
Liderul UKIP, Nigel Farage. (Oli Scarff / Getty Images)

Nigel Farage, liderul partidului antiimigraţie UKIP, se îndreaptă spre un succes la alegerile locale şi europene de joi, în condiţiile în primele rezultate sugerează câştiguri puternice pentru partidul său, relatează Financial Times şi The Daily Telegraph.

Farage speră ca UKIP să câştige alegerile europene, marcând astfel prima victorie a partidului său într-un sondaj de opinie la nivel naţional şi lăsându-i pe liderii fiecăruia dintre cele trei partide tradiţionale să îşi pună întrebări serioase despre cum să abordeze insurgenţa populistă.

Potrivit The Daily Telegraph, până vineri la orele 6:00 a.m. şi în condiţiile în care 100 din cele 172 de consilii din Anglia şi Irlanda de Nord nu trimiseseră încă rezultatele, conservatorii pierduseră 93 de locuri, laburiştii câştigaseră 74, liberal-democraţii au pierdut 72, UKIP a câştigat 84, verzii au câştigat un loc, iar alte partide până la şapte.

Pe de altă parte, rezultatele care au început între timp să vină de la primăriile din Anglia şi Irlanda de Nord au indicat că partidul eurosceptic nu a preluat controlul asupra tuturor autorităţilor locale, demonstrând limitele sprijinul său. În schimb, partidul a împins mai multe consilii care în mod tradiţional aparţineau conservatorilor în situaţia în care niciun partid nu deţine controlul.

Douglas Carswell, un parlamentar conservator eurosceptic, s-a grăbit să declare joi seară că Partidul Conservator s-a clasat pe locul al treilea la alegerile europene şi a venit momentul unui pact de neagresiune cu UKIP.

Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg a trecut printr-o noapte de pierderi grele la primării şi la alegerile pentru Parlamentul European, în condiţiile în care semnalele timpurii au sugerat o trecere masivă de la liberal-democraţi la UKIP în multe zone.

Între timp, rezultatele alegerilor s-ar putea dovedi incomode pentru liderul laburist, Ed Miliband, deşi partidul se aşteaptă să câştige câteva sute de locuri în consilii.

Oficialii partidului sunt încă optimişti că laburiştii se vor descurca bine în cartierele din Londra, pe măsură ce mai multe rezultate vor veni în timpul zilei de vineri.

Potrivit Financial Times, cel mai mare şoc ar putea surveni în noaptea de duminică, atunci când sunt anunţate rezultatele alegerilor europene: acestea vor constitui ultimul sondaj de opinie la nivel naţional, înainte de alegerile generale din mai 2015, iar Farage este sigur de o victorie.