Republica Moldova recunoaşte diplomele de studii din regiunea transnistreană
alte articole
Diplomele de studii obţinute în regiunea transnistreană vor fi recunoscute în Republica Moldova, au decis participanţii la negocierile oficiale în formatul 5+2 care au avut loc miercuri şi joi la Viena.
“Şi până în prezent persoanele cu documente de studii în regiunea transnistreană puteau să le utilizeze liber pe teritoriul Republicii Moldova, dar pentru plecarea în străinătate era necesară o procedură de notificare. Adică, documentul original era preluat de către Ministerul Educaţiei, care elibera un alt document persoanelor care plecau în străinătate. Acum se examinează posibilitatea ca aceste documente originale să fie păstrate de către deţinători pentru ca să reprezinte instituţia exactă care le-a eliberat. În această direcţie se lucrează”, a explicat vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Eugen Carpov, la o videoconferinţă susţinută din Viena, împreună cu negociatorul din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, relatează Info-Prim Neo.
La rândul său, Nina Ştanski a declarat că agenda discuţiilor de la Viena a fost dinamică, fiind abordate mai multe probleme care vizează cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. În special, Ştanski a mulţumit autorităţile moldoveneşti pentru recunoaşterea diplomelor studenţilor transnistreni.
De asemenea, Nina Ştanski a spus că, în cadrul întrevederilor de la Viena, s-a discutat detaliat despre problemele privind libera circulaţie a cetăţenilor, transportului auto şi feroviar, dar şi despre posibilitatea redeschiderii podului de la Gura Bâcului.
În acelaşi timp, şefa diplomaţiei din regiunea transnistreană a menţionat că s-a propus crearea unui grup de lucru care se va ocupa de probleme privind cooperarea în sectorul bancar şi economic.
La rândul său, vicepremierul Eugen Carpov a menţionat că s-a pus accent pe colaboarea între cele două maluri ale Nistrului în domeniul apărării drepturilor omului şi iniţierea unei platforme comune. Totodată, s-a vorbit despre posibilitatea creării unui forum de cooperare şi interacţiune a societăţii civile şi a mass-media de la Chişinău şi Tiraspol, care ar putea să elaboreze şi să implementeze în comun proiecte vizând măsuri concrete de consolidare a încrederii.
Cea de-a patra rundă de negocieri oficiale în formatul 5+2 a avut loc miercuri şi joi la Viena, iar la discuţii au participat reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului, dar şi ai OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei în calitate de mediatori şi UE şi SUA ca observatori. Următoarea reuniune este programată în luna noiembrie, la Dublin, în Irlanda şi va fi precedată de o vizită a mediatorilor şi observatorilor la Chişinău şi Tiraspol.