Filat primit cu 'răceală' în Rusia (revista presei)

Premierul Vlad Filat a avut o vizită complicată în Rusia, unde i s-a arătat ca Moscova nu face concesii, scrie vineri Jurnal de Chişinău.
Premierul moldovean, Vlad Filat  şi premierul rus Dimitri Medvedev. (ALEXANDER ASTAFYEV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.09.2012

Premierul Vlad Filat a avut o vizită complicată în Rusia, unde i s-a arătat ca Moscova nu face concesii, scrie vineri Jurnal de Chişinău. Editorialistul Nicolae Negru remarcă faptul că premierul moldovean s-a întors nervos de la discuţiile cu conducerea de la Moscova, menţionând că aceasta s-a întâmplat, probabil, deoarece Filat ar fi avut aşteptări exagerate de la acestea.

Autorul menţionează că Moscova cere tranşant renunţarea la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în schimbul diminuării preţului la gaze şi nu acceptă doar micile concesii pe care le mai face Chişinăul.

Întâlnirea dintre Vladimir Putin şi Vlad Filat semăna mai degrabă cu o convorbire între stăpân şi rob, decât cu o discuţie între doi lideri de state, comentează vineri şi ziarul Timpul. Tonul în care Putin vorbea cu Filat la Moscova avea un iz de ultimatum, şi nu de propunere constructivă de dezvoltare şi colaborare între ambele state. Cireaşa pe tortul imperialismului rusesc a fost pusă de Vladimir Putin, care şi-a permis să declare că istoria statului dintre Nistru şi Prut începe la 1812, atunci când ruşii ne-au 'eliberat' de dominaţia Imperiului Otoman', remarcă Timpul.

'Ce a fost asta?' se întreabă Moldavskie vedomosti, iar răspunsul pe care îl dă - 'o vizită deşartă'. Ziarul în limba rusă menţionează că autorităţile de la Moscova nu l-au menajat de loc pe Filat şi nici măcar nu au încercat să dea dovadă de corectitudine diplomatică. 'După întrevederea cu Medvedev, Filat a trebuit să zboare la Soci, pentru a se întâlni cu Putin'.

Pe acelaşi subiect, Adevărul comentează că demnitarii moldoveni trec prin chinuri absolut îngrozitoare, simţindu-se puternici la Chişinău şi mici la Moscova. De dup㠑91 încoace nici un conducător - din vechea nomenclatură sau români, europenişti şi tehnocraţi - nimeni nu a avut curajul să se comporte altfel, potrivit ziarului.

Adevărul mai notează că se dă o luptă strânsă pentru fotoliul de director al Centrului Naţional Anticorupţie. În cursă s-au înscris avocaţi, procurori, persoane din mediul academic, care îi vor face concurenţă actualului şef, Viorel Chetraru. Vineri expiră data limită pentru înscrierea în concursul pentru funcţia de şef al Centrului Anticorupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor