Republica Moldova fierbe. Iulian Chifu: "Nu exclud demiterea preşedintelui Nicolae Timofti"

R. Moldova trece printr-o criză politică profundă. În timp ce oligarhul Plahotniuc insistă să fie numit premier, preşedintele Nicolae Timofti refuză să cedeze şi l-a desemnat în această funcţie pe consilierul său Ion Păduraru.
Iulian Chifu
Iulian Chifu (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Ce urmează acum? Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Chifu, a vorbit joi seară, la Realitatea Tv, despre posibile scenarii în cazul crizei politice din Republica Moldova.

"E posibil ca în formula de antrenare să avem partide care nu vor mai intra în viitorul Parlament, inclusiv Partidul Democrat. Cu certitudine, grupul rupt din Partidul comuniştilor şi cei care sunt din acest partid vor vota un vot util, împotriva alegerilor anticipate, votând orice premier. E adevărat că mulţi vor anticipate, dar mulţi o vor face pentru propriul lor interes. Nu exclud ca o asemenea candidatură să cadă, eventual cu demiterea preşedintelui Timofti.

E foarte posibil ca votul să se dea, după care imediat să vină sancţiunea acestui vot, pentru a reveni în situaţia în care preşedintele interimar, respectiv preşedintele Parlamentului, să aibă autoritatea de a desemna viitorul premier şi fără a ajunge la alegeri anticipate. Variantele sunt multiple, sunt mult mai complicate şi ţine de diferite forţe, de rivalitatea la nivel politic şi chiar şi de palma primită de Plahotniuc", a declarat Iulian Chifu.

Ţine şi de stradă, a continuat fostul consilier, subliniind că odată ce ai scos oamenii în stradă, orice se poate întâmpla, pot exista provocări ale oricui nu este prieten al situaţiei din Republica Moldova, iar amplificarea se poate produce peste noapte.

"Trebuie să ne aşteptăm la o perioadă complicată şi nu vorbim aici despre politicieni individual, ci despre instituţiile statului român", a atras atenţia Iulian Chifu.

În opinia acestuia, România ar trebui să fie mult mai implicată în acesta problemă. "Nu ştiu să existe o celulă de criză, nu ştiu să existe o uniune a tuturor instituţiilor statului, de ce nu avem un ambasador pentru misiuni speciale pentru Republica Moldova. Dacă nu facem nimic în Republica Moldova, de la un punct încolo, unde vom mai avea argumente. Ce argumente vom mai avea în faţa partenerilor noştri din UE când nu avem nicio influenţă către ţara care ne este aproape şi în privinţa limbii, şi a simţirii şi geografic?"

Moldovenii trebuie să aleagă între două rele

"Oricine se uită la Republica Moldova se află în faţa unui conflict de valori, pentru că trebuie să alegi, cum spune lumea, între două rele: una este reorientarea strategică către est şi cealaltă menţinerea unui drum proeuropean, în care avem acest personaj, care riscă să fie şi premier. În Moldova s-a pus o etichetă echivalentă cu a fi proeuropean şi a fi corupt sau a fura. Pentru că personajele implicate în astfel de scandaluri în această perioadă de implicare proeuropeană au fost astfel...

Documentele României vorbesc despre susţinerea integrării europene cu un guvern proeuropean proreformist care ar trebui instalat la Chişinău. Dacă aceasta e valoarea supremă pe care o considerăm, ne situăm într-o postură în care trebuie să vedem dacă Plahotniuc şi partidul său e natural să se alieze cu socialiştii sau cu cei de orientare comunistă, pro estică, aruncând în aer obiectivul strategic al României sau formula de orientare proeuropeană presupune şi acest balast, cu rebalansarea lui Plahotniuc în cercurile de putere.

Structurile proeuropene, ele sunt rupte în două: prima ar fi cea care consideră că valoare supremă nealierea cu un astfel de personaj, din raţiuni de imagine, din raţiuni ale credibilităţii... e foarte greu să fii premier cu 4% încredere şi să faci reforme dure. E foarte greu să pleci la drum cu o majoritate constituită în jurul unui partid care a fost pe locul 5 la alegerile generale şi pe lângă asta a luat un alt partid, a luat la bucată nişte comunişti care au devenit social democraţi peste noapte şi apoi nişte reprezentanţi ai partidului domnului Filat."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne