Armand Goşu: ”Demiterea lui Timofti ar fi o lovitură de stat”

Chiar dacă preşedintele Timofti a refuzat să-l numească pe Vlad Plahotniuc premier, este puţin probabil ca acesta să fie suspendat, susţine analistul de politică externă într-un interviu acordat Europei Libere.
Armand Goşu, politolog român (europalibera.mobi)
Matei Dobrovie
14.01.2016

”Dacă minţile lucide din Partidul Democrat nu vor reuşi să blocheze totuşi această insistenţă a lui Plahotniuc de a obţine cu orice preţ fotoliul de prim-ministru, atunci există riscul să se meargă pe un scenariu de-a dreptul la limită, putând fi interpretat şi ca o tentativă de lovitură de stat. Anume să încerce demiterea preşedintelui Timofti în ultimul moment”, a declarat Armand Goşu pentru sursa citată.

Analistul a explicat însă ”că, din punct de vedere tehnic, nu ai cum să faci această demitere, să obţii şi voturile în Parlament, 67 de voturi, să obţii şi decizia Curţii Constituţionale, în care să se redacteze o decizie în sprijinul demiterii preşedintelui – ar fi hilar să vedem cum îşi va argumenta Curtea Constituţională de această dată decizia de demitere a preşedintelui – să vii cu ea în Parlament, să mai se şi voteze demiterea preşedintelui şi să şi depună jurământul preşedintele Parlamentului Candu, finul lui Plahotniuc, în funcţia de preşedinte interimar şi să se apuce şi să îşi nominalizeze ruda, pe Plahotniuc, în calitate de prim-ministru. E un scenariu aproape de groază. Totul ar trebui să funcţioneze ca un ceas elveţian, pe secunde.”

Întrebat de decizia Curţii Constituţionale din aprilie 2013, care împiedică nominalizarea unor premieri cu probleme de integritate, Goşu a arătat că aceasta nu se poate aplica doar pentru a-l opri pe Vlad Filat să nu ajungă prim-ministru şi ”ca să-l ajutăm pe domnul Plahotniuc să ajungă”.

Referitor la contramanifestaţiile organizate de PDM, unde au fost aduşi oameni din toată ţara pentru a da senzaţia că Plahotniuc se bucură de susţinerea populară, analistul a afirmat: „Ştiţi câţi îl susţineau pe Ceauşescu? Făcea Ceauşescu nişte demonstraţii cu muncitori aduşi cu trenul, cu autobuzele. Vai de mine! Toată lumea a văzut, mai din filmate, din epoca Internetului, a smartphon-urilor. Cum vă închipuiţi că o ambasadă străină, cineva cu minim discernământ ar putea fi dus în eroare de organizatorii acelei manifestaţii?”

În opinia sa, chiar dacă Plahotniuc ar reuşi să preia toată puterea, ”are o imagine atât de proastă nu doar în ţară, unde are ratingul cel mai prost la încredere din partea populaţiei, electoratului, cât şi în străinătate, încât nu va debloca nici banii de la Bruxelles, nici cei de la Uniunea Europeană, nici cei ai Fondului Monetar Internaţional, nici ai Băncii Mondiale”.

Din punct de vedere tehnic, nu ai cum să faci această demitere, să obţii şi voturile în Parlament, 67 de voturi, să obţii şi decizia Curţii Constituţionale, să vii cu ea în Parlament, să se şi voteze demiterea preşedintelui şi să şi depună jurământul preşedintele Parlamentului Candu, finul lui Plahotniuc, în funcţia de preşedinte interimar şi să se apuce şi să îşi nominalizeze ruda, pe Plahotniuc, în calitate de prim-ministru.

Ca urmare, singura soluţie sunt alegerile anticipate. „E o criză profundă politică, durează de luni şi luni de zile. Dacă vrem să rămânem în nişte limite rezonabile ale jocului democratic, trebuie să resetăm întregul sistem politic. Cum putem face această resetare? Doar prin alegeri. Fără alegeri, sperietoarea pe care ne-o flutură unii şi alţii, că vine nu ştiu cine, care fuge cu Moldova în spate la Moscova, o duce la Kremlin lui Putin şi i-o îndeasă în buzunar, sunt prostii. Acestea sunt jocuri politicianiste mărunte la Chişinău, care vin să sperie anumiţi decidenţi la Bucureşti. Nu are unde să fugă cu Moldova. Rusia nu reuşeşte să-şi finanţeze, să-şi întreţină Transnistria, de unde bani pentru Moldova? Are ea destule bube în cap, destule probleme, cu siguranţă, Moldova nu îi mai trebuie”, a concluzionat Goşu.

Recomandăm şi: Armand Goşu: „Preşedintele Timofti ar putea rezista presiunilor lui Plahotniuc” (interviu)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor